Használt ruhák második élete

ruha

A MOHU-ról szóló bejegyzésemben már írtam, hogy használt ruhát, rongyot és egyéb textíliákat le lehet adni a Sas utcai hulladékudvarban. De ezen felül is van egy marék lehetőség, hogy megszabaduljunk a feleslegessé vált ruhadaraboktól.

Adományozás

Először vegyük a jótékonykodást. Mindenkit jó érzéssel tölt el, ha segíthet másokon és sajnos hazánkban erre egyre nagyobb szükség van. De kezdjük egy kardinális kérdéssel: mit adhatunk oda adományként?

Hogyan és mit?

Csak a még használható ruhát lehet odaadni valakinek viselésre. Ami rongyos, koszos, tépett, hiányzik a gomb, rossz a cipzár, csak egy cipő van a párból, nincs meg a talpa, az nem adható oda senkinek, hogy vegye fel. Ha pedig nem adható oda, akkor nem segítség, hanem csak másra tukmálod a szemetedet, általában egy segélyszervezetekre.

A segélyszervezetek nézőpontjába is belegondolhatsz: ha te nem tudod vagy akarod megtalpaltatni, kicserélni a zipzárt, kimosni a ruhát vagy foltot tenni a nadrágra, akkor miből gondolod, hogy egy segélyszervezetnek arra van ideje és pénze, hogy ezt több száz cipővel vagy ruhával megtegye?

Használhatóságon azt is értsük, hogy hétköznap felvehető és viselhető. Egy farsangi tollas stóla, egy kovbojsapka, vagy egy szett öltöny nem biztos, hogy a legjobb dolog, amit egy rászorulónak adnál.

Ha te nem vennél már fel valamit és nem divatindokból, vagy a méret miatt, akkor azt más sem fogja felvenni vagy hordani. Attól, hogy valaki rászorul, még nem csöves. Sőt, még ha csöves is, akkor se kezeljük úgy szándékosan, hogy „jó lesz az még neki”.

Mi a helyzet a fehérneműkkel? Nagyon fontos ruhadarab, mindenki viseli, sok fogy belőle, télen-nyáron szükség van rá. De nem a használtra. Persze, hogy senkinek nem gombás a lába, aki a használt zoknijait továbbadná, természetes, hogy az alsógatyákat, bugyikat fertőtlenítve adnánk tovább és mindenki tudja, hogy a melltartók örökre hordhatóak, de ezeket mégsem adjuk tovább használtan. Csak bontatlant, újat adjunk, mert úgy illik, ezt szoktuk meg, és bármennyire is biztosak vagyunk, hogy semmi nyavalyát nem adunk tovább, mégis egyből a higiénia jut eszünkbe, amikor fehérneműről hallunk.

Nehéz meghúzni a határt, hogy mi az adomány, mi a szemét, mi segítség és mi szemétség. Én mindig ezt a kérdést teszem fel magamnak: ezt odaadnám még a szüleimnek? Ha a válasz nem, vagy nem egyértelműen igen, akkor inkább megy a hulladékba a cucc.

Ezek után lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha a még használható állapotban lévő ruhadarabjainkat el szeretnénk adományozni.

Érdi Szociális Gondozó Intézet

Jelenleg az érdi Szociális Gondozó Intézet nem gyűjt semmilyen ruhát rászorulóknak. Régebben gyűjtöttek, de ezt már nem tudják kivitelezni.

Ezért kérek mindenkit, hogy a Rómer Flóris térre, az Emma utcába, a Topoly utcába, vagy más helyre ne vigyen semmit, ami a gondozóhoz köthető, hogy aztán a zacskót ledobva a kerítés mellé, simán továbbálljon. Ennyi erővel már leadhatja a Sas utcában is.

Magyar Vöröskereszt

A másik kézenfekvő szervezet, ami eszünkbe jut a Magyar Vöröskereszt.

Kezdjük a ruhagyűjtő konténerekkel. Régebben a Vöröskeresztnek szerződése volt ezzel a céggel, ezért is volt egy ideig a logójuk és egy szöveg a konténereken is. Viszont a MOHU belépésével ez az együttműködés megszűnt.

Az ide került ruha és egyéb textil mind megy a MOHU-hoz, ahol minőségtől függően géprongynak vagy tüzelőnek használják fel. Ettől függetlenül használhatjuk a konténereket, ha nem szeretnénk elmenni a Sas utcába.

A Vöröskereszthez személyesen is bevihetsz ruhákat. Itt a legjobb, ha előtte felhívod őket, hogy mit vinnél és leegyezteted. Ruhákon felül vihetsz játékokat, könyveket, lakástextíleket, konyhai dolgokat, táskákat, de mindig beszéld meg velük és személyesen add át! Az ajtóban hagyott szatyrokat és zsákokat egészségügyi okokból nem használják fel!

A területi szervezethez használd a szervezet keresőjét, illetve itt található külön kigyűjtve a Pest Vármegyei területi szervezetek listája.

Máltai Szeretetszolgálat és a többiek

Másik nagy szervezet az adományozás terén a Máltai Szeretetszolgálat. Nem meglepő módon ők is csak a még használható ruhákat várják, előre megbeszélt időpontban, a megbeszélt telephelyeken (Érdhez leközelebb Óbudán a Miklós utca 32 alatt).

Ezen felül általában nincs szervezett gyűjtés, de ha felveszed a kapcsolatot és megbeszéled velük, akkor szívesen fogadnak adományokat más szervezetek is, mint például a Fészek Egyesület, Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat vagy az Oltalom Karitatív Egyesület. Biztosan kihagytam egyet-kettőt, hirtelen ezek jutottak az eszembe.

Adományboltok

Magyarországon ennek még nincs nagy keletje, de már megjelentek az adományboltok. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy a még használható dolgokat beviszed adományként ezekbe a boltokba, ahol azokat nyomott áron árulják a rászorulóknak és kevésbé szerencséseknek. A befolyt pénzből tartják fent az üzleteket, fizetik a munkavállalókat, akik maguk is nem ritkán hátrányos helyzetűek.

A legismertebb ezek közül minden bizonnyal a Cseriti, aminek jelenleg 14 üzelete van, mindegyik Budapesten. Van pár egyéb kezdeményezés is több-kevesebb üzlettel, hozzánk a legközelebb szerintem Törökbálinton van, az Auchan áruházban, a Magyar Katolikus Egyház fenntartásában.

Állatmenhelyek

Végső esetben pedig állatmenhelyeknek, gyepmesteri szolgálatoknak is mehetnek bizonyos ruhák. Ide főleg pamut, meleg, nem gombos, nem zipzáras, olyan ruhák jók, amikbe az állatok nem tudnak belegabalyodni. A fő szabályok itt is ugyanazok: tiszta legyen, bizonyos értelemben használható és beszéld le a szervezettel, mielőtt megjelensz egy zsák ruhával.


Eladás

Persze nem kell elajándékozni, vagy adományozni a nem használt, de még használható ruhákat, el is lehet adni azokat. Erre is számtalan lehetőségünk van.

Nem túl elterjedtek azok a boltok, amik nem csak árulnak használt ruhát, hanem vesznek is. Itt leginkább egy-egy bolt akcióiról beszélhetünk, vagy egy-két fecskéről, ami nem csinál nyarat. Ilyenek a Remix, a Swappis, vagy ide sorolhatjuk a most éppen nagyon reklámozott Vinted mobilalkalmazást is, aminek van magyar trónkövetelő párja is, a Gardróbom.

Aztán ott van a net, ami szinte végtelen lehetőségeket ad a kezünkbe. Facebook Marketplace, Jófogás, TeszVesz, Vatera, tematikus helyi FB csoportok. Csak keress rá, hogy mondjuk „érdi adok veszek” és egy csomó általános, vagy specifikus csoportot ad ki. Kapásból kettőnek kifejezetten ez a neve, de van Érd és környéke csoport is, külön a bringásoknak, külön baba-mama, külön ingatlan… némelyik 3-5-8-10 ezer taggal. Érdemes körülnézni és belépni amelyikbe gondoljuk.


Cserebere

Ha nem szeretnél adományozni vagy pénzzel bajlódni, akkor el is cserélheted. Ennek is számos módja van, szintén a Facebook csoportokat ajánlom. Keress rá, hogy „érdi csere bere” és máris jönnek a csoportok. Némelyik sima csere-bere, némelyik az eladást is engedi, és van egy speciális alcsoport, a zero waste (erre is rákereshetsz), ahol általános a cserélgetés.

Nem fogok sem eladásra, sem cserére egy csoportot sem kiemelni, ezt az utat neked kell végigjárnod: melyik tetszik neked, melyik közönsége való hozzád és melyik jön be a legjobban.

(Tudom, vannak csalók, vannak rosszindulatú emberek, vannak félrefogások. Mindezek ellenére is javaslom, hogy nyitottan állj a dolgokhoz és próbálj ki legalább egy csoportot.)


Egyéb

Biztosan kihagytam valamit. Egyszerűen akkor a téma, hogy regényt lehetne írni belőle, mint például ott van a Westend ReStore, ahol leadhatod, de nem lesz belőle kifejezetten adomány, pénzt sem kapsz érte, inkább csak mint egy városi hulladékudvarnak fogható fel. Némelyik üzlet is akciózik néha, hogy a régi ruhákat leadhatod és cserébe árengedményt vagy kupont kapsz.

Ezért egyszerűen nem értem, hogy szinte minden héten előkerül egy FB csoportba, hogy „hol lehet ruhát leadni”? Én csak simán rákerestem Google-ben, és már csak a részleteket kellett összeszednem pár telefonnal és emaillel.


Nem csak ruháról lehet szó

A fentiek egy része nem csak ruhára, hanem mindenra is vonatkozhatnak: ne adjunk olyat, amit nem higiénikus odaadni másnak (használt fehérnemű, felbontott tisztálkodási szerek), ne adjunk gyógyszert (azt adjuk le a gyógyszertárakban), ne adjunk lejárt dolgokat (akár élelmiszer, akár kozmetikum, akár más), ne adjunk törött, hiányos dolgokat (játék, konyhaeszköz, bútor), akármennyire is segítő szándék vezérel. Ezekkel gyakorlatilag a sgeélyszervezetek nyakába rakunk egy csomó logisztikát és ami még rosszabb: felelősséget.