„Ez a Minimum!” 2023 beszámoló

kimutatás

Az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2019-ben hirdette meg az Ez a Minimum! névre hallgató programját, amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon túli, azt kiegészítő alapkövetelményeit.

Az elején a képviselők egyesével csatlakoztak, aztán Érd városa rendeletbe foglalta a programhoz csatlakozást. Azóta minden évben jön a kiértékelés, hogy mennyire sikerült a vállalásokat teljesíteni.

A 2023-as elemzésben Érd a 16-17. helyen van a 29 település közül, a 80 elérhető pontból 49-et, 61%-ot teljesítve, ezzel a középmezőnyben végzett.

Nézzük át a program hat fő pontját, az elemző megállapításait és miben lehet javulni.

Nyilvános működés

Adattartalom 79%, közzététel 56%, összesen 67%, résztvevő települések átlaga: 76%

Itt gyakorlatilag két területen lehet még fejlődni: a weblapon közzétett bizottsági anyagoknál és a kereshetőségnél.

A bizottsági anyagok alapvetően fent vannak, de van, ahol még az szerepel néhány előző évnél, hogy feltöltés alatt. A jegyzőkönyveknél a 2023 hiányzik, itt valami technikai gubanc lehet, mert 2021, 2022 és 2024 megtalálható.

Az ülések szó szerinti leirata szerintem kicsit túlzott elvárás, bár kétségtelen, hogy egy aranybánya lenne azoknak, akik újabb muníciót szeretnének arra, hogy a politikával foglalkozók mind hülyék.

A kereső már érdekesebb kérdés, mert a weblapon lehet keresni, csak nem túl jó az alap keresője. A program viszont egy külön keresőt várna el a testületi és bizottsági dokumentumokra. Ez nem ördögtől való, és az általuk példaként hozott önkormányzat a MikroDat rendszerét használja erre a célra, ami egyébként Érden is fut.

Javaslatom a csapat felé: kicsit rázzuk gatyába a bizottsági részeket, nem nagy munkának néz ki. Kereshetőség tekintetében meg kell vizsgálni a MikroDat rendszert.

Közérdekű adatigénylések

50%-on vagyunk, a résztvevő települések átlaga 61%

Ez számomra egy érdekes szempont. A lényege az lenne, hogy ne csak beadni tudd a közérdekű adatigénylésedet, aztán választ kapjál rá, hanem hogy ezek megjelenjenek a weblapon, természetesen kereshetően.

Ha valaki egy téma iránt érdeklődik és adatigényléssel él, az másnak is érdekes lehet. A személyes adatok kitakarásával fel lehetne tenni a weblapra a kérdéseket és válaszokat, hasznos lenne és akár még az adatigénylések száma is csökkenne, hiszen nyilvánosan megtalálhatók lennének a válaszok.

Nehéz a bürökráciában rendet vágni, én minden alkalommal elmondtam, hogy kell egy ember, aki a weblappal foglalkozik. Végre lett egy közzétételi referens, bár neki adnak más feladatokat is, szóval még látom az alagutat a fény végén.

Másik akadály az itthon mindenhol használt kinyomtatott-aláírt-visszaszkennelt PDF állományok, amikből a szöveg alapban nem másolható ki simán és nem is kereshető. Persze informatikusként tudom, hogy vannak erre nagyon jó megoldások, csak be kellene illeszteni a folyamatokba. Elektronikus aláírásról nem is álmodok, bármilyen rossz beismerni, de a képzelőerőmnek is vannak határai.

Javaslatom a csapatnak: fel kell mérni az adatkérések mennyiségét, kidolgozni a feldolgozási folyamatot, erőforrást kell rá biztosítani.

Átlátható költségvetési gazdálkodás

Adattartalom 75%, közzététel 75%, összesen 75%, résztvevő települések átlaga 65%

Ezen a részen nem értünk el két nagyon egyszerűen elérhető célt. Az egyik a pályázatok közzététele, a másik a költségvetés közérthető formában tálalása.

A pályázatoknál elvileg megvan minden, csak a lista nem tűnik frissnek. Itt lehet, hogy csak valami félreértésről van szó a program elemzőivel, lehet, hogy csak rá kell erősíteni kicsit a frissítési periódusra.

A költségvetés közérthető formában közzététele majdnem megvolt. Addig húztuk az időt, addig ment a tökölődés, míg kifutottunk az időből. Remélem az idei esetében sikerül akár egy külön weblapon megjeleníteni a költségvetést, hogy ne csak egy rakás táblázat legyen. Természetesen ezt frissíteni is kell a változtatásokkal, szóval ne örüljünk, hogy csak kitesszük és idénre megúsztuk.

Javaslatom a csapatnak: nézessünk rá a pályázatok listájára és legkésőbb májusra készítsük el az idei költségvetés vizualizációját.

Nyilvános szerződések, közbeszerzések

Adattartalom: 50%, közzététel: 100%, átlag: 63%, résztvevő települések átlaga 55%

Az általános beszerzések (a közbeszerzési határ alattiak) szabályzata nem szerepel a weblapon. Valószínűleg nem nagy szám pótolni.

A szerződések közül csak az 5 millió érték felettiek vannak fent, ezt a vonalat a program 1 milliónál húzta meg. Ez egy sima táblázat, ha valahogy elő tudjuk állítani, akkor egy sima közzététel.

A szerződések részletei viszont nincsenek sehol. A konkrét szerződések, szerződött felek, teljesítési részletek, mellékletek nincsenek fent a weblapon. Itt lehet egy kis ellentmondás azzal, ha egy szerződés üzleti titkokat vagy szerzői jogi dolgokat tartalmaz. De ezeket fel lehetne oldani azzal, hogy csak olyan pályázzon, aki a közzétételt vállalja. A programnak szerintem ez is célja: feloldani a titkokat, tiszta helyzetet teremteni.

Javaslatom a csapatnak: a szerződések listáját egészítsük ki és frissítsük. Vizsgáljuk meg, milyen feltételekkel és hogyan lehet a szerződéseket és azok részleteit is közzétenni.

Önkormányzati tulajdonú vállalatok

Adat: 27%, közzététel: 50%, átlag: 31%, résztvevő települési átlag: 51%

A felmérők több helyen is a Városfejlesztési Kft-re hivatkoznak, ami megszűnőben van. Ezt sajnos sehol nem jeleztük, a weboldaluk még él, de értelemszerűen nincs frissítve. Egyébként a 2023-as adatokkal még lehetne frissíteni, de ki fogja ezt elvégezni?

Az viszont igaz, hogy a cégek weblapjai nagyon vegyes képet mutatnak. A közgyűlés által is elfogadott tervek és beszámolók nincsenek fent, a közbeszerzések hiányoznak, az eljárások szabályzatai szintén hiányosak, nincsenek fent itt sem szerződések listája és maguk a szerződések.

A legrosszabb ebben, hogy ezek egy része biztosan rendelkezésre áll, például a város weblapján, vagy az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. Sokkal jobban állnánk elérhetőség szempontjából, ha legalább egy link mutatna a megfelelő helyekre, ahol megtalálhatók az adatok.

Javaslatom a csapatnak: egy ajánlás kidolgozása a városi cégek részére, hogy mit, hogyan, milyen határidőkkel tegyenek közzé a weblapjaikon.

Elszámoltatható döntéshozók

Adattartalom: 80%, közzététel: 75%, átlag: 78%, résztvevő települések átlaga: 48%

Az egyik szempont, amint nem teljesítettünk a tanácsnokok munkája és beszámolói. Azt megtalálta az elemző, hogy 2019-ben választottunk egy tanácsnokot, de azt nem, hogy azóta már nincs tanácsnokunk. Ezt nem tudom, hol és hogyan lehetne egyértelművé tenni, talán az önkormányzat felépítésénél lehetne egy fél mondat erről.

A másik, amint nagyon elvéreztünk, az a városi cégek vezetőinek vagyonnyilatkozatai. Itt egy kis nehézséget érzek abból a szempontból, hogy egyrészt ezt már a munkaszerződésükben rögzíteni kellett volna és most persze hülyék lennének megváltoztatni, másrészt néhány cég nem tisztán érdi tulajdonú, ezért több önkormányzatnak kellene ezt kikötnie, ami problémás lehet.

Javaslatom a csapatnak: a tanácsos-témát intézzük el az önkormányzat felépítése weboldalon. Vizsgáltassuk meg jogi szempontból, hogy mit lehet tenni az ügyvezetők vagyonnyilatkozata ügyében és annak tükrében lépjünk, vagy jelezzünk vissza a K-Monitornak.

Végszó

A program egy olyan világot vesz alapul és próbál létrehozni, ahol a települések általános adatai nyilvánosan elérhetők, kereshetők, és a törvényi szabályozáson túl is támpontokat adnak a lakosoknak a város működéséről.

Eleve kérdéses, hogy ez mennyire érdekes a lakosoknak, ha a 3100+ önkormányzatból még az 1% sem csatlakozott.

Nem rossz ez a középmezőny, de egy kis odafigyeléssel sokkal jobban is teljesíthetnénk, és nem a pontok meg a százalékok hajszolása miatt, hanem hogy tényleg többet nyújtsunk a lakosoknak, mint ami kötelező.

A többi önkormányzattal összehasonlító elemzés megtalálható az atlatszo.hu oldalán.

Természetesen elérhetővé teszem az összefoglalót és a részleteket is: