MOHU! MIHU???

hulladék

8 éve (huh, de rohan az idő) írtam egy szösszenetet arról, hogy milyen típusú hulladékot én személy szerint hol adok le Érden. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, nagyon sok változás volt, az utolsó most nyáron.

Remélem már mindenkihez eljutott, hogy 2023. július 1-től a megosztott állami és önkormányzati hulladékrendszer helyett egy új centralizált rendszer jött létre. Az új rendszer koncesszióját 35 évre a MOL, illetve az általa létrehozott MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nyerte el.

Sok minden másképpen van azóta, bár a lakosság számára sok minden ugyanaz maradt, ugyanúgy maradt. Nagyon nagy változások a lakosok mindennapi életében nem lesznek. Nem maga a MOL fogja gyűjteni a különféle hulladékokat, továbbra is az ÉTH emberei és kocsijai ürítik a kukákat és továbbra is használhatjuk a Sas utcai hulladékudvart.

Gyakorlatilag minden eddigi önkormányzati hulladékudvar és minden vállalkozó hulladékátvevő a MOHU szerződéses partnere lett. Természetesen nem mindegyik, de a nagy részük megfelelt a támasztott feltételeknek és tovább működhetnek. Az önkormányzati hulladékudvarok listája megtalálható a MOHU weblapján, a további szerződött partnerek szintén.

A fő különbség a két kategória között, hogy a hulladékudvarok nagyjából mindent átvesznek, ami egy háztartásban hulladék keletkezhet, míg a hulladékátvevők általában néhány területre specializálódtak, mint a vas, papír vagy műanyag, vagy akár több is az általános kategóriákból.

Egységesítésre kerültek a különféle hulladékok leadási szabályai a hulladékudvarokban és az egész rendszer országos kiterjedésű lett. A legfontosabb változások ebből a szempontból, hogy a hulladékudvarokban az elszámolt hulladék mennyiséget lakcímenként számolják és hogy a leadás helyszíne országos.

Az első pontosabban azt jelenti, hogy amikor bemutatom a lakcímkártyámat, akkor az ingatlant veszik figyelembe és nem a személyemet. Hiába megyünk öten ugyanarról a lakcímről, az nem azt jelenti, hogy ötszörös mennyiséget adhatunk le.

A második arra vonatkozik, hogy most már nem csak Érden adhatom le a huladékot, mint érdi lakos. Országosan bárhol leadhatom, bármelyik hulladékudvarban, ugyanúgy lakcímkártyát kérnek és ugyanúgy az ingatlanra számolják. Ez kicsit jó, mert ha valamit nem tudok leadni helyben, akkor vihetem máshová is. Kicsit viszont rossz is, mert nincs már olyan, hogy elindulok több köbméter sittel és egy részét leadom Érden, egy részét Tétényben, és megyek tovább a környező települések hulladékudvarába.

Kiragadtam pár példát a Sas utcában leadható mennyiségekre, a bejegyzés írásakor ezek az érvényesek:

  • lom: kinti-benti bútor, akár műanyag kerti szék is, szőnyeg, alapvetően a háztartásban előforduló kisebb-nagyobb ingóságok: 150 kg/nap, összesen 600 kg/év; emellett megmaradt a házhoz jövő lomtalanítás is, ami évente egyszer kérhető
  • zöldhulladék: lenyírt fű, elszáradt virágok, gallyak, ágak: 100 kg/nap, összesen 600 kg/év; mindez a zöldjárat mellett és nem lehetnek benne nagy ágak, fatörzsek, tuskók
  • sitt: „válogatott” építési hulladék, tehát ne legyen benne zsaluanyag, hungarocell, festékesvödrök, hanem csak beton, tégla, cserép, hasonlók: 100 kg/nap, összesen 1000 kg/év
  • autógumi: 21 colosig, nagyobb teherautók, munkagépek nem: 4 db/nap, 16 db/év
  • kisebb elektronikai eszközök: hajszárító, rádió, óra: korlátlan mennyiségben
  • nagy méretű elektronikai eszközök: tv, hűtő, mosógép, fűnyíró korlátlan mennyiségben, de fontos: csak egyben, szétszedve nem
  • akkumulátor: korlátlan mennyiségben leadható
  • ruhanemű: korlátlan mennyiségben leadható
  • étolaj: korlátlan mennyiségben leadható
  • veszélyes hulladék: pala, azbeszt: nem lehet Érden leadni!
  • festék: oldószeres 10 kg/nap, összesen 20 kg/év; nem oldószeres: 20 kg/nap, összesen 50 kg/év

Ezek csak kiragadott példák a leggyakrabban kérdezett hulladékfajtákra. Ha biztosra szeretnél menni, akkor hívd fel a kiszemelt hulladékudvart és kérdezd meg tőlük, hogy éppen fogadják-e, amit le szeretnél adni. Ugyanezek érvényesek a többi hulladékudvarra is, bár a befogadott hulladéktípusokban lehetnek eltérések.

Nagyon fontos változás, hogy a hulladékudvarokban mindent lemérnek (különben nem lehet követni, ki hol tart) és hogy nincs fizetős leadás! Vagyis amit leadsz, azért nem kell fizetned, viszont még plusz pénzért sem tudod a megadott határokon felüli hulladékot leadni.

Néha előfordul, hogy megtelnek a hulladékudvarok. Például az ÉTH nem veszi át a sittet vagy az autógumit. Ez csak ideiglenes, azt jelenti, hogy megtelt az adott típusú hulladék tárolására szolgált hely, várnak az elszállításra. Amint az elszállítás megtörtént, ismét leadható a hulladék, a köztes időben pedig más települések hulladékudvarában is átveszik tőled.

A hulladékátvevők továbbra is ugyanúgy működnek: átveszik a hasznos hulladékot, például vas, papír, műanyag, és lehet, hogy még némi kis pénzt is adnak cserébe.

Sok hasznos információt találhatsz a MOHU weblapján: számlázás, ügyfélszolgálat, hulladékudvarok listája, komposztálótelepek listája, ruhagyűjtő konténerek listája, egyéb (például papír, fém, roncsautó vagy veszélyes hulladék) átvevőhelyek listája, és egy rakás hír, tudnivaló, érdekesség.

Ha most kicsit megnyugodtunk és kezdünk hozzászokni az új helyzethez, akkor 2024 január után a háztartási biohulladék külön gyűjtése és az üveg-visszaváltási rendszer megértése és használata már gyerekjáték lesz.


Eszembe jutott még pár dolog, amivel nem feltétlenül a MOHU felségterülete alá tartozik, de hasznos, ha tudunk róla.

A fel nem használt vagy lejárt gyógyszereket továbbra is átveszik a gyógyszertárakban. Ha nincs kitéve gyűjtő, akkor jelezd, hogy mit szeretnél és átveszik közvetlenül. A használt tűk és fecskendők veszélyes hulladék, ezért a gyógyszertárak nem veszi át, de a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben le tudjuk adni. A kartonozó mellett van egy kis doboz a falon, ha többet viszel, akkor a kartonozóban jelezd és átveszik.

A sütőolaj-gyűjtésről az Érdmost írt egy szép cikket, feltüntetve a további lehetséges leadópontokat, bár némelyik hulladékátvevő még pénzt is ad érte. Használt elemeket leadhatsz a Tescoban, a Diósdi úti Sparban, és úgy általában a szupermarketekben. Izzók, fénycsövek szintén leadhatók a Tescoban.


Köszönöm a segítséget az ÉTH munkatársainak és a MOHU ügyfélszolgálatának!