Milyen hulladékot hova viszek, hol adok le?

pet, palack, újrahasznosítás
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 8 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Állandóan előkerül a kérdés, hogy milyen hulladékot hol lehet leadni? Persze az árokparton kívül, mert rendes ember oda nem szemetel.

Ezek az én kedvenceim, ettől függetlenül jöhet minden, ami még eszetekbe jut, kibővítem a bejegyzést.

Az alap egyszerű: háztartási hulladékot a heti szokásos kukaürítéssel intézi el mindenki.

Aztán van a papír: elsődlegesen a bevezetett háztól elvitt szelektív hulladékot használjuk, papír bedobható a hulladékszigeteken levő tárolókba (ahol még van), időnként vannak még iskolai papírgyűjtések is, a Metal-Boynál eladom, de le lehet adni az ÉTH Sas utcai hulladékudvarában is.

Műanyag: természetesen szintén a háztól elvitt szelektív az első, aztán PET palackokat lehet a hulladékszigetekre vinni (ahol még vannak), eladni a Metal-Boynál, bevinni az ÉTH hulladékudvarába, vagy ahol van, illetve ahol még van zsákosan elviszik a házak elől is. Ami nem PET, hanem csak újrahasznosítható, azokat az ÉTH hulladékudvarában lehet leadni.

Üveg: Parkvárosban már ezt is háztól viszik el, de bedobható a hulladékszigeten is (ismét, ahol még van), de mehet az ÉTH hulladékudvarba is.

Fém: Metal-Boy, illetve régebben mentem a Ferro-Breakerhez is a Tolmács utcába. A konzerves dobozok és alu italos dobozok bedobhatóak a házi papíros szekeltívbe is. 

Kisgépek: Tescoban van gyűjtőhely, ahol a kisebb gépeket le lehet adni. Az ÉTH hulladékudvarban szintén le lehet adni mindenféle elektronikai eszközt, ami tönkrement, vagy csak meguntuk.

Nagy háztartási gépek: ha veszel egy újat, akkor akitől veszed, annak be kell vennie a régit. Ha mégsem ezt választod, mert mondjuk nem veszel helyette újat, akkor az ÉTH hulladékudvarba kell eljuttatni valahogyan. Egyes fémhulladék-átvevő helyeken is átveszik, de erre kényesek, előtte jó érdeklődni.

Izzók, fénycsövek: Tescoban van gyűjtő, vagy az ÉTH hulladékudvarában lehet leadni.

Elemek: szintén a Tescoban van egy gyűjtő, és a Diósdi úti Sparban is.

Aksik: Metal-Boy, én csak oda hordom. Már amennyi van, mert azért ez nem egy mindennapi fogyasztási cikk.

Használt étolaj: elvileg a MOL kutaknál átveszik, bár én ezt sosem próbáltam. A Metal-Boynál adnak érte egy kis aprót is, és az ÉTH hulladékudvarában is átveszik.

Gumiabroncs: ÉTH hulladékudvar, évente 4 darabot átvesznek ingyen háztartásonként. Egyébként ha veszel újat, akkor kérdezz rá, sok helyen ebből is ingyenesen átveszik a régit.

Sitt: ÉTH hulladékudvar, évente 250 kg háztartásonként. Vagy hívj egy konténerest, és ő elszállítja, simán lehet, hogy olcsóbban kijössz, mint a hulladékudvarba szálltással. Bár ha nagyon olcsó, az gyanús lehet, mert vagy az árokba dobja le, vagy trükközik az átadásnál, és egyik sem szép dolog.

Zöldhulladék: évente kétszer elviszi a zöldjárat, vagy be lehet vinni az ÉTH hulladékudvarba bizonyos mértékig.

Lom: kérhettek házhoz jövő lomtalanítást: összegyűjtitek az udvaron, letelefonáljátok, és a megbeszélt időpontban kijönnek. Segítőkészek, pakolnak is, ha nincs más mód. Egyébként az ÉTH hulladékudvarában le is lehet adni évi 250 kg lomot évente háztartásonként.

Ezen felül az ÉTH hulladékudvarban átvesznek veszélyes hulladékokat is, mint olajos, festékes, vegyszeres flakonok, ragasztók és hasonlók, legfeljebb 100 kg évente mennyiségben.

Mielőtt valamivel nekiindulnátok (főleg, ha az valami nagyobb darab vagy tömeg), mindig telefonáljatok, ahova vinni szeretnétek, hogy biztosan átveszik-e. Nagy bosszúság, ha ott állsz egy mosógéppel, és nem fogják átvenni. Persze ha mindig oda jársz, akkor nem fontos előtte érdeklődni, de ártani sosem árt.

Biztosan kihagytam valamilyen hulladék típust, vagy valamilyen átvevőhelyet, ha mondanátok ilyeneket, akkor itt jobb oldalon középen van az email cím, amin jelezhetitek.

Frissítés: köszönöm mindenkinek, aki küldött/mondott még ötleteket, beépítettem mindet. Bekerültek a házi szelektív hulladékszállítás miatti változások is.