Öt éves a Járókelő Érden

Öt éves születésnap

Röviden mi a Járókelő és hogyan működik? Egy egyesület és egy közösség, amelynek célja, hogy a közterületeink tisztábbak, rendezetttebbek, szebbek, élhetőbbek legyenek. A Járókelő weboldalán be lehet jelenteni közterületi problémákat és önkénteseik továbbítják azokat az illetékeshez, kommunikálnak helyetted, és nyomon követik az ügyedet.

Szemét? Kátyú? Járda? Parkok? Közvilágítás? Nem mindenki keni-vágja, hogy az egyes közterületi problémák kihez tartoznak. De nem is kell, mert a Járókelő leveszi ezt a terhet a válladról. Egyablakos ügyintézést valósít meg azokon a helyeken, ahol nincs egyablakos ügyintézés.

Hogy mi nem a Járókelő? Nem ők maguk oldják meg a problémákat, csak közvetítenek. Ha egy illetékes nem válaszol, vagy nem oldja meg az ügyet, akkor újraküldik a jelzésedet, és lehetőségeikhez mérten más eszközöket is bevetnek: social media bejegyzés, sajtómegjelenés.

A Járókelő civil szervezetként, egyesületi formában működik, kevés fizetett alkalmazottal, viszont nagyszámú önkéntessel, akik a csapat derékhadát adják; ügyeket kezelnek, cikkeket fordítanak, jogi segítséget nyújtanak, adminisztratív feladatokat végeznek vagy máshogyan segítik a szervezet munkáját, saját energiájukat, idejüket felajánlva, sőt, előfordul, hogy adományukkal is segítik a működést.

Öt évvel ezelőtt úgy voltunk vele, hogy jó ötlet, belevághatnánk. Jelentkeztünk, egyeztettük a lehetséges illetékeseket, hogyan működik az egész rendszer, mi lesz a mi dolgunk és 2018. május 5-én megtettük az első bejelentést is.

Jelenleg 430 ügy tartozik Érdhez, amelyeknek körülbelül a fele megoldott, harmada megoldatlan, a maradék pedig ilyen-olyan állapottal folyamatban van.

A csapat is bővült azóta, jelenleg öt önkéntes látja el az érdi ügyek kezelését: Tamara, Bálint, Máté, Zsolt és jómagam. Ahogy a fenti számból is látjátok, nem izzadunk meg nagyon, ez a csapat egy nagyságrenddel nagyobb problémahalmot is el tudna vinni. Itt található az én publikus profilom a Járókelőn.

Az illetékesekkel elég vegyes a kapcsolatunk. Vannak, akik teljesen korrektül állnak a dolgokhoz, válaszolnak, érdemben reagálnak, általában tartják is a beígért ütemezést, és még azt is ki merném jelenteni, hogy szívesen veszi az együttműködést. Mások nem igazán válaszolnak, nem kommunikálnak, bár a jelzett problémával foglalkoznak és megoldásokat is „szállítanak”. Meg persze vannak azok, akik teljesen elzárkóznak, és negatívan reagálnak a megkeresésre, esetleg plusz teherként élik meg a lakosság problémáival való foglalkozást. Én pozitívan állok a dolgokhoz. Ahogy a Csernobil című sorozatban volt: „A helyzet nem jó, de nem is tragikus.”

Hogy miért használd a Járókelőt, ha nincs garancia, hogy ezzel megoldódik a problémád? Könnyítésnek, hogy ne neked kelljen kideríteni, hogy ki az illetékes. Az idegek megnyugtatására, mert nem neked kell megküzdened a felelőssel. Az átláthatóság miatt, mert a bejelentésed nem telefonon vagy emailben ment, és így nemcsak számodra elérhető, hanem publikus felületen keresztül érkezik a felelőshöz, ahol mindenki megtalálhatja, követheti és láthatja, hogy mi történik az ügyben. Végül nem kell észben tartanod, hogy a problémafelvetésedre mióta nem válaszolt az illetékes, mert ezt a rendszer tárolja, az önkéntesek pedig intézik helyetted.

Ha a fentiek közül akár csak egy érv is meggyőzött, már megéri a Járókelőt használni, de amúgy sincs vesztenivalód! Könyvjelzőzd be és kezdd el használni már ma!