Komposztáló közösség – ShareWaste

ShareWaste
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 1 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Ez a kezdeményezés arról szól, hogy egyesek komposztálnak, de nincs elég alapanyaguk, míg mások nem szeretnék kidobni a komposztálható dolgokat, de maguk nem komposztálnak. Ezt a két oldalt szeretné összehozni a weboldal és a mobilalkalmazás.

Mint vérbeli webes, először ezt mutatom be, de lejjebb megtaláljátok a mobilalkalmazás rövid ismertetőjét is. Szóval irány a ShareWaste.com oldal és nézzük meg, hányan vannak benne Érdről!

Egyből a térkép jön fel, keressünk rá, hogy „Érd, Hungary” vagy „Érd, Magyarország” és látjuk, hogy nagyjából 7-8 ember cuppant rá egyelőre. Ez az ilyen csoportok nagy rákfenéje, mint a csirke és a tojás: hogyan vegyék rá az embereket a regisztrálásra, ha azok csak akkor regisztrálnak, ha már sokan vannak az oldalon?

Az oldal és az alkalmazás is angol nyelvű, sehol nincs említve, hogy esetleg későbbre tervezik a „nyelvesítést”, de simán el lehet vele boldogulni.

A weboldalon a hamburger-menüt tudunk regisztrálni, kattinsunk a „Sign up” gombra. Ekkor az oldal közepére ugrik, ahol ki kell választanunk, hogy adni szeretnénk zöldhulladékot (Donor) vagy kapni (Host), illetve van egy lehetőség kávézóknak, aminek nem jártam utána.

Kattintsunk rá a Donorra, ha van zöldhulladékunk, vagy a Hostra, ha azt szeretnéd, ha hozzád vigyék a zöldhulladékot. Ha később váltani szeretnénk, akkor belépés után is van rá lehetőségünk.

Feljön a regisztrációs oldal, ahol beregisztrálhatunk a szokásos email-jelszó kombinációval, vagy használhatunk Google vagy Facebook belépést is.

Regisztráció után jön egy email, amiben meg kell erősítenünk a regisztrációt. Ezek után tölthetjük ki az adatainkat, ami Donor esetén leginkább pár alapadatból áll, mint például leírás, hogy miket tudsz felajánlani, Host esetén pedig hogy milyen Host vagyunk (személyes – Individual, közösségi – Community Place/Hub vagy kávéző – Coffee Place), milyen zöldhulladékot fogadunk és milyet nem.

Ezek után elmehetünk a térképre (Map), rákereshetünk Érdre és kapcsolatba léphetünk (Connect with me) kiválasztva az egyik Hostot. Ezek után indulhat az egyeztetés, mit vinnél pontosan, mikor vinnéd, első élő kapcsolatfelvétel és így tovább.

A mobilalkalmazás is hasonlóan könnyen használható, vezeti a kezünket, elérhető iOS és Android rendszerre is.

Először le kell tölteni és egy kis varázsló végigvezet a folyamaton. Itt is először ki kell választani, hogy adni szeretnénk (Donor) vagy kapni (Host), majd utána beregisztrálni, email és jelszó regisztrációval, Google vagy Facebook belépéssel.

Az alapadataink megadása után itt is mehetünk a térképre (Map), ahol keressünk a címünket és kiadja a közelben lévő Hostokat, akikkel kapcsolatba tudunk lépni.

Ez a kezdeményezés ingyenes és önkéntes alapú. Csak akkor vedd fel valakivel a kapcsolatot, hogy passzoltok egymáshoz, a fenti hölgyet nem keresném meg, hogy van egy csomó lehullott falevelem, mert csak vesztegetnénk mindkettőnk idejét. Ha találkoztok, akkor legyetek udvariasak egymással, ez nem valami lehúzásról szól és nem arról, hogy valaki elviszi a szemetedet. Ha állandóan szállítasz, akkor esetleg megállapodhattok valami ellentételezésben, például a komposzt egy részében, de ha lehet, akkor ne próbáljunk ebből üzletet csinálni: ez a kölcsönös segítségről és környezetvédelemről szól.