A Facebook nem hivatalos…

közösségi háló
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Tudom, ez sokaknak egyértelmű, de sokaknak nem. Sokan azt hiszik, hogy amit Fácsén beírnak, az hivatalos bejelentés, vagy kérdésfeltevés. Pedig mennyire el vannak tévedve.

A Facebook egy játék. Innentől kezdve hiába van olyan, hogy „Érd hivatalos oldala”, meg csatornázás, meg polgármester, meg hasonlók, ebből nagyjából semmi nem hivatalos. Lehet, hogy ők nyitották, lehet, hogy ők üzemeltetik, de ez semmilyen szempontból (jogi, közigazgatási, akár a józan ész érvén) nem tekinthető hivatalosnak.

Ha írsz rá, akkor jobb esetben válaszol valaki. Ez a valaki a legritkább esetben az, akire számítanál.

Mondjuk lehet, hogy polgármesterünk maga osztja a híreket, vagy a város vagy csatornázás oldalán valaki hozzáértő válaszol. De sokkal nagyobb az esélye, hogy ezt egy olyan ember végzi, aki a kommunikációért felel, vagyis az ügyek konkrét részleteiről nem biztos, hogy tud.

Feltett kérdésekre válaszolni meg aztán főleg nem fog. Utána kell járnia, esetleg nem is ért hozzá, egyáltalán miért foglalkozna vele, mikor nem ez a dolga?

Nagyjából annyi értelme van Facebookon normál kérdést feltenni, mintha bekiabálnál az önkormányzat épületébe a főbejáraton keresztül. Választ várni pedig még ennyi sem.

Persze, a legtöbb oldalon válaszolnak a feltett kérdésekre, de a válaszok túlnyomó többsége az, hogy megadják, hova tudsz az adott kérdéssel fordulni.

A Facebook egy játszótér, amit kommunikációra ügyesen ki tud bárki használni, akár intézmények is. De hogy itt érdemi munka menjen, hivatalos párbeszéd alakuljon ki, az lehetetlen.

Nem illeszkedik az ügymenethez; nem lehet azonosítani az ügyfeleket; nem lehet azonosítani az ügyet; a válasz nem biztos, hogy eljut az érintetthez; nem követhető; nem archiválható; nem visszakereshetó… egyszerűen nem erre való.

Ezért kérek mindenkit, hogy ha valami gondja van, akkor az illetékes hatóságot keresse fel, keresse meg, és ne Facebookon őrjöngjön, hogy „már három napja kérdeztem valamit, és még nem kaptam választ”.