Házi átemelők: a százmillió forintos kérdés

csatorna
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Az erdicsatornazas.hu hírlevelének utolsó része:

Ígértem, hogy írok a házi átemelőkről. A napokban többen is megkerestek ebben a témában, a sajtóban korábban megjelent hírekre reagálva.

Nem lesz népszerű amit most írok: nincs új hír és személyes (NEM HIVATALOS) véleményem az, hogy nem is lesz pozitív változás e tekintetben. Szeptemberig biztosan nem számítanék új információra jelen állás szerint, de utána is inkább csak elutasításra …

Korábban a sajtóban megjelent, hogy elindult egy kezdeményezés, miszerint amennyiben az EU-s pénzeket kezelő szervezetek hozzájárulnak, akkor megváltoztatnák a jelenleg még érvényben levő szabályokat és a gravitációs szakaszok esetén is a házi átemelőket az EU-s pályázat keretében vásárolná meg a beruházó.

Az ügy előzménye, hogy 2008 óta, amióta a program elindult, mindig elmondtuk: a pályázati feltételek között szerepelt (és a mai napig szerepel), hogy a házi átemelőket azokban az esetekben nem lehet a programból megvásárolni és telepíteni, ahol az utcában gravitációs a vezeték. Ilyen esetekben az ingatlantulajdonos költsége és feladata a beszerzés és telepítés, hisz ez az ingatlan egyedi fizikai adottságából ered.

Ettől eltérően a nyomott közterületi szakaszok esetén megengedték a feltételek a házi átemelők központi beszerzését. Ennek az oka az, hogy a nyomott szakasz esetén maga a házi átemelő is része a rendszernek, hisz az egyes ingatlanokon belüli átemelők áramoltatják („nyomják”) a vizet az utcai vezetékben. Tehát itt nem maradhat ki egy ingatlan bekötése (és átemelője) sem, mert másként nem működik az utcai vezeték sem.

Év elején jelent meg egy új kormányrendelet, amely a víziközművek üzemeltetésének feltételeiről szól. Ebben több lényeges változás is volt, legfőként az átemelős bekötések tekintetében. Ez csillantotta fel a reményt, hogy talán el lehet érni az EU-s pályázatoknál a feltételek kedvező megváltoztatását.

Azonban víziközmű szakmai szövetségektől származó információk szerint a teljes víziközmű szolgáltatói szektor egy emberként hördült fel az egész országban és fogalmaztak meg szakmai-gazdasági kifogásokat a változtatásokkal szemben. Sok helyen felvetették, hogy a 10-20-30 éve működő átemelős bekötések esetén hogyan tudná átvenni ennyi idő után a tulajdonjogot és üzemeltetést az üzemeltető, illetve beláthatatlan következményekkel járna a tömeges átalakítás. Nem kizárt tehát a jogszabály olyan irányú módosítása a szolgáltatók kezdeményezésére, hogy a gravitációs utcai csatorna esetén továbbra is az ingatlan tulajdonosának felelőssége legyen a házi átemelő.

Itt Érden is komoly dilemma merült fel. Egy gyors – elnagyolt – számítás alapján az ilyen típusú házi átemelők karbantartása, ügyelet, csere, stb. évente kb. 100 millió Ft-os költséggel járna (ennél nagyságrendekkel olcsóbb, ha nem kell központi ügyeletet tartani akkor is, ha nincs baj, hanem az átemelő szállítók látják ezt el). Ha ez beépül a szolgáltatási díjba (azaz, amit az ingatlantulajdonosok a szennyvíz elvezetéséért fizetnek), akkor ezt a költséget azok is fizetik, akiknek gravitációs a bekötésük. Nagy kérdés, hogy lehet-e felelősen úgy dönteni, hogy minden egyes érdi ingatlantulajdonosnak 10-20%-al magasabb legyen a szennyvízszámlája azért, hogy 5 %-nyi érintett ingatlantulajdonosnak ne legyen ezzel költsége? Ezt a döntést nem én fogom meghozni. De nem irigylem azt, akinek erről döntenie kell.

Összefoglalóan tehát: szerintem őszig nem várható újabb információ a házi átemelők tekintetében. Személyes (NEM hivatalos!!) tanácsom az, hogy akit érint, érdemes arra készülnie, hogy neki kell megvásárolni, telepíteni és üzemeltetni a házi átemelőt. Ha mégis sikerülne elérni a közös beszerzést, akkor az kellemes meglepetés lesz.