Szelektív hulladékgyűjtés

pet, palack, újrahasznosítás
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Nemrég láttam egy riportot, amiben T. Mészáros András polgármester kifejtette véleményét arról, hogy nem nagyon látja értelmét a háznál gyűjtött, és onnan elszállított szelektív hulladéknak. Az érvei leginkább azok voltak, hogy egyrészt a mostani életmódunk miatt van annyi szemét, aminek nem feltétlenül kellene így lennie, másrészt pedig hogy nincs értelme otthon is válogatni a szemetet, aztán a hulladékfeldolgozásnál ismét. Akkor már jobb, ha csak a hulladékfeldolgozóban válogatják át a szemetet.

Ezzel részben egyet tudok érteni, részben meg nem. Az életmódunk olyan, amilyen. Ezen nem lehet változtatni, és nagyon naív, aki azt gondolja, hogy igen. Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy tartson mindenki otthon tyúkot, libát, disznót, mert az jobb volt minden szempontból. Kivitelezhetetlen lenne, ahogy az is, hogy mostantól mindenki inkább szereltessen fel szűrőt a csapra, és ne a pet palackos ásványvizet vegye.

A kétszeri válogatás pedig csak félig igaz. Nemrég voltam a szemétudvarban, és láttam, hogyan válogatnak: pár ember derékig egy baromi nagy konténerben, és gyakorlatilag gereblyével, kesztyűben kiszedik, ami érdekes lehet. Remélem nem ez az általános, és csak valami extra akciót láttam, mert ez nagyon nem hatékony így. Viszont ha a házaktól elszállított szemét már alapban válogatva lenne, akkor a nagy részét csak át kellene nézni, ami sokkal gyorsabban menne, és csak a vegyes hulladékot kellene továbbra is válogatni.

Az FN24.hu cikkje szerint viszont a világ is arra tart, hogy kötelező lesz a háztartásoknak is szelektálni. Bár ehhez a szemétszállítóknak is fejlődni kell, nem is keveset. Mindenki hallotta már a szelektív gyűjtőknél az egybeöntős történeteket, és mindenki látta már, hogy a kukások emberi erővel emelik és ürítik a kukákat sok helyen.

Egyébként én is támogatom, hogy legyen ilyen lehetőség, főleg, ha nem lesz drágább, mint a mostani. A cikk szerint pedig nem lesz drágább. Bár azt is megemlítik, hogy elég kiforratlan még a tervezet, és sok kérdés nincs tisztázva. Már most is nagyjából szelektíven gyűjtjük a szemetet, otthon tároljuk a pincében, aztán ha egy-egy fajtából összegyűlt a kritikus mennyiség, akkor elvisszük a megfelelő helyre. Vagyis nálunk nagy változás nem lenne.

Persze, aki eddig sem tette, és nem használta az „ufókat”, vagy nem arra használta, amire kellett volna, az valószínűleg most sem fogja. De ha csak minden tizedik ember teszi meg, az akkor is majdnem 6.000 ember Érden, ami már nem lenne rossz.

Ehhez kapcsolódik az a hír is, hogy a Szentgotthárd melletti osztrák szemétégető nem épül meg. Az indokok közül az egyik, hogy importálniuk kellene az égetnivaló hulladékot, vagyis annyit szemetet forgatnak már vissza, hogy nincs elég „maradék”, tényleg hasznosíthatatlan hulladéknak számító szemét.

Ettől nem fog megváltozni a világ pár éven belül, viszont plusz munka és odafigyelés kell hozzá. De én mindig azt mondom: amit meg tudunk tenni anélkül, hogy értelmetlennek ítélnénk és/vagy a cél eléréséhez képest aránytalanul nagy terhet okozna, azt tegyük meg. Ha csak a mostani szinten tudnánk tartani a „szeméttermelést”, már az is jó eredmény lenne.