Adósságátvállalás

malacpersely, pénz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Ugye mindenki hallotta már az újabb állami jófejséget: átvállalják az önkormányzatok hitelállományát, illetve annak egy részét.

Az inforadio.hu közzétette, hogy melyik önkormányzat mennyire van eladósodva. Érd az igen impozáns kilencedik helyen áll (a majd’ 2000 település között) a maga 12 és fél milliárd forintjával, ami lakosonként majdnem 200.000 forintot jelent.

Ennek egy részét fogja az állam átvállalni (egyik zsebből a másikba), aminek a pontos mértékét még nem ismerjük. Azt lehet tudni, hogy az 5.000 fő alatti településektől mindent átvesznek, a nagyobb településeknél pedig 40-70% közötti lesz az átvétel. Ez függ majd az adott település helyi adóbevételének az országos átlaghoz viszonyított mértékétől, és hogy a településsel történő tárgyalásban ki hogyan tud érvelni.

De röviden: a kis települések jól járnak, és azok is, amelyeknek a bevétele az országos átlaghoz képest kevesebb. 

Nem akarok mélyebben belemenni, hogy ez milyen üzenetet közvetít azoknak a városoknak, akik kapartak, hogy minél több befektető jöjjön hozzájuk, és hogy ezt a bankok hogyan fogják lenyelni, velük hogyan sikerül megegyezni.

A lényeg, hogy Érd város adósságának egy része eltűnik, minden buksi meg lesz simogatva.