Az érdi piacról igen szubjektíven

piac
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 13 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Tegnap voltunk reggel a piacon. Elég későn indultunk, 8 körül értünk oda.

Sajnos semmi nem változott, mióta utoljára ott voltunk: kenyeres, grillcsirkés, perui pánsípos zenekar, őstermelők, még kitartó árusok, bóvlik, szürkeimport és teljesen fekete cuccok. Talán csak az az új, hogy egyre kevesebben vannak, több eladó helyet/bódét is láttunk, és sok üres hely is akad.

Ahogy mentünk körbe, volt, amelyik árus még csak akkor pakolászott ki. Nem emlékszem pontosan, mert régen volt már, hogy mi is piacozni jártunk, de mintha az lett volna, hogy 7-re mindenki kipakolva, kocsik eltávolítva a piac területéről…

A kinézet a szokásos, semmi felújítás, vagy változás nem történt, lassan romlik le az egész állapota. Az ingyenes parkoló mindig tele, gyakorlatilag csak éppen egymás tetején nem állnak a kocsik. A fizetős parkoló lassan elérni a minősíthetetlen állapotot, olyan tankcsapdák vannak egyes részein. Tudom, hogy a 100 forintból talán még annak a bére sem jön be, aki a parkolójegyet osztja (ezért vállal szórólapozást is), de lassan a parkoló egy része gyakorlatilag használhatatlan lesz.

Az árusok pedig megpróbálnak megélni. Mondhatni minden áron. Nem azt mondom, hogy szándékosan félrevezetik a vevőket, de néha mondanak akkora blődségeket, hogy szerintem azt ők is érzik, hogy az nem lehet igaz. Kezdve onnan, hogy „ilyen krumplit boltban 500 forintért kap”, egészen addig, hogy „ez a ruha nem ám kínai, azért kerül 5000be”.

Van egyáltalán a piacoknak jövője? Bizonyos helyeken minden bizonnyal van. Ahol kevés a bevásárlóközpont; ahol a piacon gyakorlatilag mindent meg lehet kapni, amire szükség lehet a héten; ahol tényleg olcsóbb és/vagy jobb minőségűbb az áru, mint a környező faluk egyetlen zöldségesénél vagy kínai üzletében; ahol a piac nem csak vásárolni, hanem közösségi életet élni is jó, ott biztosan van.

Az érdi piacra viszont ezek körül legfeljebb egy-kettő igaz, és az árusok/áruk nagy részére sem igaz. Vannak őstermelők, és vannak, akik a zöldségpiacról/virágpiacról hozzák az árut. Vannak az „ezek nem kínai bóvlik” kereskedők, akik olyanok, mint a magyar politikusok: igazat is mondanak, meg nem is. Több helyen is láttam kipakolva árut, amit konkrétan tudok, hogy honnan származik, mert ismerem a nagykert, ahonnan hozzák. Igazat mondanak: nem kínai. Tajvani.

Szerintem még fel lehetne éleszteni az érdi piacot, de ahhoz kemény munka kellene, és nem kevés pénz. Egyrészt meg kellene csinálni a parkolót. Az ingyenes parkolóban rendet kellene tartani (széttúrják a gyepet, szabálytalanul parkolnak, alig lehet elférni mellettük, és hasonlók). Az árusokat is ráncba kellene szedni: őstermelői igazolvány, vállalkozói igazolvány, vagy céges papírok. Az árut is kicsit jobban kellene ellenőrizni: az édességgyártók és nagykerek kukáiból származó cuccokat, amiknek a szavatossági ideje pont most, vagy akár két hete lejárt, nem szabadna árulni. Meg persze kellene egy kis reklám is neki, Érden és a környéken is tudatosítani kellene a népekkel, hogy ez itt van nekünk, és akár családi program is lehetne egy-egy piacozós hétvége. Mint régen.

Persze ez szép álom. Egyes dolgok menthetetlenül szétrohadnak a városban és az országban, az embereknek tele van hócipőjük mindennel, csak túlélni szeretnének. Pont ebben a cipőben jár a piac is.

De nem önellentmondás az olyan élet, ami csak a túlélésre játszik?