Az ingatlanadó margójára…

malacpersely, pénz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 13 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Persze, igazságtalan. Persze, senki nem akar többet fizetni. Pedig egyszerű a dolog, ez is olyan, mint a legtöbb intézkedés mostanában az országban: fizessen az, akiről tudjuk, hogy tud fizetni.

Az Érdi Újságban olvastam, hogy az emberek nagy része beadta a „bevallást”. Meg azt is olvasom, hogy eddig minden ötödik érdi nem fizetett ingatlanadót. Na, itt van a hiányzó bevétel. 20% azért nem kis arány.

Aztán az is érdekes, hogy egyesek egyből beadták azt is, hogy ők nem szeretnének fizetni ilyen-olyan indokokkal, mielőtt még pontosan tudnák, hogy mennyi is az annyi. Sőt, nem is egyesek, hanem elég sokan.

Az már csak hab a tortán, hogy a legnagyobb bajunk az új ingatlanadóval, hogy a 80 négyzetméteres vályogépület és a 80 négyzetméteres palota is ugyanannyit adózik. Erre meg csak azt tudom mondani: ismerek olyan embert, aki a bőven 100 négyzetméter feletti háza után (kerttel, medencével, mindennel együtt) úgy fizetett adót, hogy az 8 milliót ér. De gyanítom, nem ő az egyetlen ilyen ember (nem megerősített forrás szerint Érden 10 alatt van a 30 millió feletti értékű ingatlan).

Kedves érdiek, az a helyzet, hogy eddig az említett 20-25%-nyi ember miatt emelték meg az adót Érden. Mert azt hitték, hogy csak így érhetnek el nagyobb bevételt. Tudom, hogy ezzel vihart kavartak, és ezt sem fogjátok úgy olvasni, hogy „igen, a posztolónak igaza van”.

Pedig valahol ez is hozzájárult az ingatlanadó átalakításához. Nem, én sem értek vele egyet. De nem, nem tudok mit csinálni. Emelkedik az élelmiszer ára, az adók emelkednek, a bérek nem emelkednek, örülök, hogy élek. Ha megjön a csekk az új ingatlanadóról, akkor befizetem. Ha úgy ítélem meg, hogy ez már tényleg túlzás, akkor számot vetek az életemmel, és elköltözöm.

Mert tenni tényleg nem lehet semmit. Az önkormányzatot (és a kedves képviselőinket) a politika irányítja, és nem az, hogy minket segítsenek. Lásd ingatlanadó, lásd kölcsönök felvétele, lásd iskola összevonás, és mindenki tudná folytatni a sort…