Változtatási tilalom

állj, stop
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 3 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

A következő levelet írtam a városvezetésnek.

Tisztelt Polgármester úr,

mindenki jól ismeri városunk általános helyzetét közlekedés, közművek, lakosságszám és akár lakossági, akár vállalkozói építés oldaláról. Mindannyian tudjuk, hogy a városban súlyos évtizedek óta húzódó problémák vannak, amikre csak akkor van valami válasz, amikor sürgetővé válnak.

Ez azonban sok esetben már késő, vagy csak látszat intézkedéseket lehet tenni, vagy egy olyan kompromisszumos megoldást találni, ami senkinek sem jó, de legalább senkinek sem szörnyű.

A városba beköltözők száma évről évre nő és egyesek szerint Érd már betelt. Ha sarkosan szeretném mondani, akkor minden további beköltöző problémát jelenthet a jelenlegi állapotok között, ha nem is azonnal, de idővel. 

A közlekedés és a közlekedési igények nem tudják követni az elvárásokat már évtizedek óta, akár járdáról, kerékpáros közlekedésről, utakról, parkolókról, általános közlekedésszervezésről van szó.

A közművek nem ilyen mértékű növekedésre készültek és bár bírják a terhelést, minden új bekötés egy időzített bomba lehet és tovább növeli a káoszt a településen, elég ha csak a szennyvízcsatornában lévő esővízre vagy az áram-légkábelekre gondolunk.

Az építési kedv is megnövekedett és a jelenlegi szabályozások hathatós segítségével ez nem ritkán újabb problémákat okoz: a régi lakosok joggal sérelmezik, ha egy monstrum épül a szomszédban és az új tulajdonosok is joggal várják el, hogy ha beköltöznek egy új épületbe vagy lakásba, akkor ne később derüljenek ki a turpisságok, amivel ismét a hivatalhoz fordulnak, a várostól kérnek megoldást.

Arra kérem polgármester urat, hogy komolyan vegye fontolóra az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat lakóház építésre az új Helyi Építési Szabályzat elkészültéig.

Az új településrendezési rendeletekben nem csak le kell fektetni, hogy milyen területek milyen típusú építkezésekre alkalmasak, hanem előre mutatónak kell lennie, hogy Érd város fejlődési irányát a következő minimum egy-két évtizedre meghatározza. 

A kikötéseknek ki kell térnie nem csak az alapokra, mint a beépíthetőség, vagy hogy milyen típusú épületet szabad vagy nem szabad építeni. Azt is figyelembe kell venni, hogy egy besorolási osztálynál a megfelelő közművek (beleértve az utat és a közvilágítást is) már kiépültek.

Sorolhatnám a példákat, de erre a szakembergárda biztosan sokkal alkalmasabb. A lényeg, hogy a készülő szabályozás próbáljon meg elébe menni a problémáknak, már most megoldást nyújtani, ne az utólagos lekövetés legyen a fő feladata. Ha ez sikerül, akkor élhető maradhat a városunk hosszabb távon is és ezzel hálálja meg magát a befektetett munka.

Ne a beruházások szerint kelljen a HÉSZ-t módosítani, hanem a HÉSZ szerint lehessen a beruházásokat elindítani. A módosított Helyi Építési Szabályzatnak egyértelműnek, társadalmilag széles körben ismertnek, és elfogadottnak kell lennie. Nem szaporítom a szavakat, mert ezek egyértelmű szempontok.

A változtatási tilalom egy eszköz lehet arra, hogy a káros folyamatokat megállítsuk az új szabályozás létrejöttéig és hogy az új rendeletek megalkotásáig ne indulhassanak el újabb folyamatok.

Ennek bevezetése biztosan kérdéseket és konfliktusokat fog szülni, de ezeket meg kell válaszolni és fel kell vállalni, mert Érd és az érdi lakosok (akár mostaniak, akár jövőbeliek) érdekeit szolgálja.

Kérem fontolja meg kérésemet és beszéljük meg az opciókat, hogy minél előbb lépni tudjunk az ügyben.

Köszönettel

Balla Imre

képviselő

Érd, 2021. szeptember 6.