Érd is bekapcsolódott az egészségkártya-programba

orvos, egészség
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Legalábbis ezt olvastam egyszerre több helyen is.

A helyes megfogalmazás viszont: Érd városa is vásárol a Dr. Card kártyákból, amelyen egészségügyi adatok szerepelnek. Mert azért lássuk be, ez nem egészségkártya-program, hanem egy piaci termék.

A Dr. Card kártyája egy bankkártya nagyságú információs lap, amin az ember neve, baleset esetén az értesítendő személy, vércsoport, cukorbetegség, gyógyszerérzékenység, allergia, és hasonló adatok szerepelnek. Ha baleset ér, vagy sürgősségi ellátásra szorulsz valami miatt, akkor a mentők le tudják olvasni a kártyáról az adatokat, és egyből tudnak rólad olyan információkat, amikkel a munkájukat, és a te gyorsabb ellátásodat segítik.

Nem vagyok ellene semmilyen jó kezdeményezésnek, és ez is önmagában jó. A város 6200 kártyát vesz, a cél pedig a teljes lakosság ellátása ilyen kártyával (ez nagyjából 10% ugye). Első körben a terv szerint az időseket, az iskolásokat és a rendszeres véradókat látják el a kártyával, aztán lassan bővítik a kört.

Magán az adatokon felül a kártya különböző kedvezményekre is feljogosítja a tulajdonosát. Ezek a kedvezmények leginkább egészségüggyel kapcsolatosak, de vannak a cégek között ettől eltérő profilúak is.

Ezen felül a kártyát kiállító cég 700 darab fél éves e-karton hozzáférést ad az érdi újszülötteknek. Ez tulajdonképpen a betegkarton elektronizált változata, amit a Dr. Card tart nyilván, és az orvosok egy kóddal férhetnek hozzá az adatokhoz. Ez előfizetéses dolog, és nem hiszem, hogy sokan előfizetnének rá a lejárta után is. Nem sok ember engedheti meg magának, hogy a jelenlegi TB fizetés és gyógyszerárak mellett még egy magáncéget is fizessen csupán az adatok nyilvántartásáért.

Egy kártya körülbelül 300 forintba került az önkormányzatnak.