Lakossági fórum Érd Ófalu – Duna-parti gyógy-, sport- illetve kulturális turisztikai beruházás több helyszínen történő megvalósítása tárgyában

fórum
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 6 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

2018. október 15-én, 18:00-kor Ófaluban, a volt II. Lajos Általános Iskola épületében fórum volt. Itt a Facebook-tudósítás némileg szerkesztett és kiegészített változatát olvashatjátok. Néhol lehetnek apróbb hiányosságok, elírások, elértések.

A kérdésekre a tervező mellett általában Antunovics Antal képviselő és Bács István alpolgármester válaszoltak.

(Megjegyzés: a kérdezők neveit nem írtam fel, és a válaszoknál sem tüntettem fel, hogy melyik kitől érkezett.)

A terem tele, az idő mindjárt itt van, még mindig érkeznek.

Vagy kitesszük az asztalokat, vagy teltház van.

Minimum 60 ember próbált valahogy elhelyezkezdni, nagyából sikerült.

Antit meglepte, hogy ennyien eljöttek. Kötelező körök: polgi, alpolgik, képviselők, tervezők.

Három csapat készített terveket, ebből az egyik csapat készíthette el a Minaret körüli terület és a volt Téglagyár területének átalakítását.

Most csak a Minaret környékéről lesz szó.

Nincs hangosítás, a tervező majd próbálkozik.

Beszél a három megmaradt magyarországi minaretről és hogy az érdi annyira nem ismert.

A minaret körüli teret szeretnék átalakítani, hogy ne közlekedési csomópont, hanem közösségi csomópont legyen.

A Hamzsabég tér sincs kihasználva ilyen szempontból, nincsenek padok, több árnyék kellene, a közterületet a helyi lakosság érdekébe állítani.

A minaret körüli teret rendbe hoznák, a légkábeleket eltávolítanák, a világítást felújítanák és úgy általában rendbe tennék a teret, a buszfordulót megszüntetve.

Az új buszforduló a Hamzsabég tér egyik sarkában lenne. A téren játszótér lenne és közterületi sportolásra alkalmas területet.

A tér mellett lenne parkoló, hogy az oda látogatók meg tudjanak állni.

A minaret körüli téren egyrészt ott van a buszforduló, másrészt az egyik oldalon elég széles az aszfalt, az áthaladó forgalom elég gyors tud lenni.

Az új koncepció szerint nagyobb lenne a zöldfelület a minaret körül, és a téren körben, ahol nem lenne átmenő forgalom ott padokat és kerékpártárolókat alakítanának ki.

Tehát körül lenne zöldfelület, bent egy burkolt rész padokkal, aztán megint ez zöld rész a minaret körül.

A világítás is kicserélődne, az autók még mindig átmehetnének, de sokkal keskenyebb lenne az út, és lassabban is lehetne átmenni.

Az áthelyezett buszforduló alapján jobb lenne a tömegközlekedés, mert több olyan területet nem fedne le, mint a mostani, ahol nem lakik senki, kieső terek vannak.

20-as, 30-as táblák lennének a minaret körül, vigyázz gyalogos táblákkal és valami kerékpár/gyalogút végét jelző táblát is látok, de nem tudom értelmezni.

A Hamzsabég tér most egy nagy kihasználatlan terület, látni róla a minaretet, és az új gyalogút segítségével majd könnyen át lehet menni

Az egyik oldalon a felújított út lenne, kialakított parkolóval és a buszfordulóval.

Magán a téren szép nagy terület áll rendelkezésre a játszótérnek, minimum két korosztálynak.

Most játékokat látunk, hogy milyen lehetne a játszótér.

Most kicsit nagyobbaknak mászófalat, kis fizikai aktivitást serkentő játékokat látunk az előadásban.

Most éppen egy saját súlyos, kinti edzőpályát látunk. Most meg petanque-t. Szóval sok mindent lehetne a téren csinálni.

A térről a minaretre egy új gyalogút készülne.

A tervező csak ajánlott ezt-azt, de gyűjtik az elérhetőségeket, hogy javaslatokat tudjunk tenni, mi is valósuljon meg ebből és milyen legyen valójában a tér.

Kis intermezzo: bemutatják a részönkormányzat tagjait is.

A minarettől a gátra is lenne egy új felvezető sétálóút. Egységben tervezik, nem három külön dolog lenne, hanem szépen össze lenne kötve.

Lehet, hogy emiatt kellett a kerékpárút vége tábla, mert látom, hogy a gátat már Eurovelonak jelzik a terven.

Az új sétálóutak körül is zöldfelület lenne, nem csak simán a házak között korzóznánk.

Kimondta, hogy turisztika. Ajándékbolt, cukrászda, kávézó. Kézműves foglalkozások, gyerekmegőrző, fiatal vállalkozóknak inkubátorház… szóval a tervezőnek vannak ötletei, már csak a hely mérete és a költségvetés szab határt annak, hogy mi lesz tulajdonképpen.

Jönnek a lakossági kérdések.

Kérdés: készült-e felmérés, hogy milyen korúak laknak a környéken, biztosan jó-e ide egy játszótér.

Válasz: Egyfolytában bombáznak, nagy rá az igény, Ófaluban mindenképpen kell játszótér. Az óvodában 80-82 gyerek van, de ez zárva van természetesen, ezért nagy igény van egy ilyen tér kialakítására.

Válasz: Sorra nyílnak a játszóterek másik területeken, van rá igény. Rengetegen születnek itt.

Kérdés: Kicsit zártabb terület nem lenne jobb, egyből a buszforduló mellé kerül? Büdös, veszélyes.

Válasz: A játszótér ilyen szempontból zárt lenne, nem lenne veszélyes. A buszfordulót pedig fordulónak tervezik, nem fog ott állni a busz: jön, megáll, leteszi az utast, felveszi az utast, és megy tovább, mert a termálnál van egy újabb megállója, nem ott fogja az utasteret melegíteni.

Kérdés: a táblák jók, nagyon jó a sebességkorlátozás, de máshol is jó lenne kitenni (válasz: van tábla). Fekvőrendőrt nem lehetne tenni (válasz: nem, az nem lesz, mert például a mentőautó sem tud átmenni rendesen; egyre több út épül, a tudattal van baj, hogy nem tartják be a korlátozásokat).

Válasz: A fekvőrendőr egy pozitív kátyú, ezért nem építünk ilyet.

Kérdés: A táblák jók, de az autósok minimum 60%-a nem fogja betartani. A minaret kerítésébe is belementek autósok, a fiatalok tönkretették a környezetet. Farolgatnak a kanyarban, hiába szólunk rendőröknek, polgárőrségnek. Nem lehetne ide kicsit erősebb rendőri jelenlét? Pár büntetés után megtanulnák. Mit lehet tenni, hogy ne rombolják le a környezetet, majd az új játszóteret. Van ott egy szép kis kápolna is, azzal mi lesz?

Válasz: lesz ott kamera, figyelni fogjuk, az újak jó kamerák, látszik az emberek arca és a rendszámok.

Kérdés: ez a Modern Városok programhoz tartozik, igaz? Mikor kezdődnek, és mikor lenne kész.

Válasz: Először kitaláljuk, hogy mit akarunk építeni. A kezdet kezdetén hajszálpontos időket mondtunk, mert bíztunk benne, hogy a közbeszerzés és a kivitelezés kiszámolható. Ez egy másfél éve nem kiszámítható. Annyit kezdünk belőle megcsinálni, amennyi pénzünk van rá. Reméljük idén elkezdődik a tervezés és jövő év elején ki tudjuk írni a közbeszerzést. Kevés a kapacitás, most kaptunk vissza 8 ajánlatot kereszteződésekre, amik érvénytelen lettek.

Kérdés: Van egy lepusztult épület a Hamzsabég tér mellett, kié a telek, lehet-e tenni vele valamit.

Válasz: Tíz éve küzdök, hogy valami történjen azzal az épülettel, mert romos, parlagfű van minden évben. Azon vagyunk, hogy vagy újítsa fel a tulajdonos, vagy bontsa el.

Kérdés: el lehet kérni a kulcsot és fel lehet menni a minaretbe, de nincs világítás, nem lehet oda valamit tenni, hogy biztonságosabb lenne a lépcsősor.

Válasz: szerintem a minaret felújításával ez megoldható.

Kérdés: Sokat jártam busszal, és amikor jöttek megnézni a minaretet, akkor busszal jöttek, nekik lesz valami parkoló esetleg?

Válasz: a buszfordulóban lehetne leszállni, de erre nem gondoltunk.

Kérdés: a termálszállót is szeretné az önkormányzat fellendíteni, annak a parkolójában nem lehet?

Válasz: az a terület a termálhoz tartozik és az magánterület, nem az önkormányzaté.

Válasz: nagyon tudnánk örülni, ha ennyire fellendülne itt a forgalom.

Kérdés: az iskolákban kellene népszerűsíteni, mert a környékbeliekhez közelebb van, mint a többi megmaradt minaret.

Kérdés: a tér melletti területet nem lehet megvenni, oda tenni a játszóteret és a térre a busz parkolót.

Kérdés: kell a játszótér, de azért költöztünk oda, mert nyugalom van. Rossz ötlet, hogy oda buszparkoló kerüljön, ott zajongjanak a turisták. Miért nem lehet a vízművek felé tervezni a parkolót?

Válasz: egyelőre ez ötletelés, még megnézzük, hova lehetne tenni, bár a minaret környékén kifejezetten a forgalom lassítását és csökkentését terveztük.

Kérdés: ez csak terv egyelőre, nagyon át kellene alakítani, hogy a busz oda be tudjon kanyarodni. A gátról hogyan lesz levezetve a kerékpárút, rámpát, vagy ilyesmit? Árvíz esetén még gyalogos sem mehet ott, ez egy komoly árvízvédelmi műtárgy. A parkolóknak tényleg ki kell találni valamit, mert ez egyelőre szépen néz ki a terven, de mi naponta ott járunk, nagyon kérdéses, hogy ez megvalósítható-e. Biztosan kivitelezhető, csak pénz kell hozzá, de az itt lakókat is figyelembe kellene venni. A Hamzsabég tér ilyen formában átalakítása játszótérrel, busszal, felsétálhatnak a kúthoz.

Válasz: lesz kerítés, az ivóvíz sem lesz gond, a játszóterek ki vannak világítva, van nyitva tartás, kutya ne menjen be. Látjátok hány új óvoda épül, nagyon örülnénk, ha ez megépülne, hogy biztonságos legyen a játék.

Kérdés: annyira sűrűre sikerült a terv, összesűrítettek mindent a két téren, lehetne buszforduló máshol, van is egy terület, ott akár még parkoló is lehetne.

Kérdés: menjen tovább a busz, és lejjebb építsék meg a buszfordulót és a parkolót, mert ez nagyon jó, tetszik is, de nagyon sűrű. Nyitni kellene a területet, változások vannak, szellősebbnek kellene lennie az egésznek.

Kérdés: végig le lenne aszfaltozva? Mert ez a főút itt, sokan járnak rajta.

Válasz: igen, ez végig aszfaltos lesz, újra kell építeni, részben a busz miatt, részben a forduló miatt. A tér elég tágas, a tér 90%-a maradna zöldterület. A gátra felkapaszkodó dolog csak egy töltés lenne, ami talán még erősítené is a szerkezetet.

Kérdés: az a tér kb 3e négyzetméter, van egy vízelvezető árok, azzal mi a terv, marad vagy lefedik? Járda lesz körben? A busz ott fog járni. Ha a kocsikat beengedik, akkor nincs járda, ott a vízelvezetés, ha a forgalmat beviszik, ez problémát okozhat.

Válasz: a tervezőknek adtunk mi is adatokat, az első pont egyből az volt, hogy a busz nem fog ott állni. Az árkot jó lenne befedni, közvilágítás megerősítése, a meglevő fák megtartása, Mecset utcában és a Külső Római sarok a vízelvezetés megoldás. Van ott egy kis élő víz, ahova a termál is bevezette a vizét, ezt is figyelembe lehetne venni a vízelvezetésnél. A lefedett vízelvezetésen lehetne járda és az utat az egyik oldalról le lehetne zárni behajtani tilossal. Jelenleg salakos út van mindenfele, a lakókat zavarja, ezek mind aszfaltosak lennének.

Válasz: amikor kitettük a trafit, senkit nem fogtunk meg és mégis rajtunk kérik számon, hogy száguldoznak.

Kérdés: kicsit nem értem, mi történik itt. Több ilyen közösségi fejlesztési munkát csináltam végig. Általában a szomszédok összeállnak és kopogtatnak a hatóságnak, hogy történjen már valami. Itt meg itt egy szép terv és csak gondokat mondanak, én nagyon köszönöm, hogy ilyen történik itt.

Kérdés: a kápolnának nagyobb teret kellene adni, össze lehetne kapcsolni, fel lehetne fűzni ugyanerre a vonalra.

Válasz: én köszönöm mindenkinek, aki ott lakik és örül. A teret próbáljuk karban tartani, de csak egy nagy üres placc, minden építő jellegű hozzászólást szívesen fogadunk.

Kérdés: nyilvános wc-ben gondolkoztak? Nem csak a játszótereken, hanem a minaret és a turisták miatt is.

Válasz: van itt két épület, amiben vagy az önkormányzat felvállalja, vagy lesz egy kis kávézó, fagylaltozó, és annak lehet használni.

Kérdés: ha ott minden megépül, akkor lehetne ott egy szobor, ha megépül a tér, akkor kellene odatenni, és nem akkor odatenni, amikor már kész a tér.

Válasz: van ott egy szobor, amit fel lehetne tárni, oda lehetne tenni, elővennénk, és a téren elhelyezhetnénk.

Kérdés: a minaret egyik oldalán padok lennének és hangulatfény. Ott nagyon sok fiatal van, ott tampontól kezdve óvszeren át minden van már most is, szétszedik a padokat, mi lesz, ha nem is lesz erősen megvilágítva.

Válasz: a mecset ki lesz világítva, biztosan nem fognak ott mindenfélét művelni.

Kérdés: azért lettek a bokrok megritkítva, hogy ilyenek ne történhessenek, nekem is tetszik a terv, de ezek a problémák már most is ott vannak.

Válasz: jegyzeteljük a véleményeket, mindenkit meghallgatunk.

Válasz: 1.4-1.6 milliárd forint van a Velencei út és környékére, amihez ez a rész is tartozik. Egy közösségi tervező beszerzi majd az igényeket, a kéréseket, és ő fogja majd pontosan megtervezni a teret. Egyelőre ez csak vázlat, a HÉSZ-be csak címszavakkal fog bekerülni ez a terület. A mostani tervező fogja megtervezni az utakat, világítást és hasonlókat, és a közösségi tervező fogja kialakítani a teret.

Válasz: akkor tudjuk a Hamzsabég teret kialakítani, ha a minarettől elköltöztetjük a buszt. Így tudtuk az egész területet átterveztetni. Az utakat felújítjuk, ez egy koncepció, valami ilyesmit szeretnénk elképzelni Önökkel együtt. Nem lesz mindenkinek jó, de amire a legtöbb javaslatot kapjuk, az fog megvalósulni. A Modern Városba csak akkor tudjuk betenni a Hamzsabég tér és környéke felújítását, ha a minaterről elmegy a busz.

Válasz: megtervezzük részletesen, hogy hova szeretnénk nyilvános wc-t, hova tehetünk kutat, ez egy komoly folyamat, én egy évben látom a megvalósulást. Ez egy alap, kérem a támogatásukat, szerettük volna előrébb hozni, de sok a tennivaló, az ELMŰ három hónap alatt válaszolt, hogy mennyi lenne a légvezeték kiváltása. Ha bármi javaslatuk van, nem szentírás, hogy mi hol lesz, és egyáltalán mi lesz, mindent meg lehet normálisan oldani.

Válasz: pontosan még azt sem tudjuk, hogy mennyi pénz lesz rá, de vágjunk bele, mindig jönni fogunk és konzultálni fogunk, Önöké lesz a projekt.

Kérdés: több időpontot hallottunk, mikor lesz ebből valami?

Válasz: a forrás megérkezett a város számlájára, szeptemberben szerettük volna kezdeni, novemberben HÉSZ módosítás, utána lehet a közösségi tervezést indítani, az első kapavágás jövő ősszel kezdődhet, szerettük volna a 2019-es szüreti mulatságon átadni, de valószínűleg csak az év végére lesz kész.

Kérdés: tetszik a terv, muszáj egyáltalán átmenni a minaret téren?

Válasz: a vízmű nem tudja megoldani a közlekedését a környező utakon.

Kérdés: a körforgalom lezárt ágát meg lehetne nyitni, és arra kivezetni.

Válasz: hosszú távon jó lenne, de az elvinné az egész projekt költségvetését. Hosszú távon 15 éves távlatban megoldható, de most a vízműnek át kell tudnia áthajtania arra.

Kérdés: de hát most is körbe járnak, nem ott mennek mindig, nagy járművekkel közlekednek.

Válasz: az igazgató úr szerint nem járnak arra, ha mégis, akkor az újságban benne van a polgárőrség telefonszáma. Hozzájárulást nem tudunk kérni a vízműtől. Értjük, ez egy megvalósítandó feladat, de egyelőre nem prioritás.

Kérdés: Mecset utcát mikor újítják fel?

Válasz: ebben a körben sajnos nincs benne.

Kérdés: ha az ófalusi részt szeretnék felfuttatni, akkor az Ófaluba vezető utat mikor tervezik felújítani. Ennek múltja van, de ránk férne egy új.

Válasz: az út felbontása, elhordása, a beton ledarálása 300 millió forint lenne. Nem lehet aszfaltot tenni rá, mert nincs alapja, a víz kimossa, megint ugyanott tartunk. Most a pénz a Hamzsabég tér, a minaret és környéke felújítására, átalakítására van.

Válasz: támogassuk a projektet, hogy ne csak papíron maradjon, hanem át tudjuk majd vágni a szalagot az átadón. Köszönöm, hogy ennyien eljöttetek.

Kész, vége, a fórum lezárva.