Építményadó a megyei jogú városokban és nálunk

malacpersely, pénz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Találtam egy érdekes doksit, amiben a megyei jogú városok építményadójáról vannak adatok a 2011-es évre. Sajnos az adatokhoz nincs magyarázat, így például az sem derül ki belőle, hogy csak a lakossági ingatlanokról van-e szó, vagy cégesekről is.

Amik érdekes tények Érd tekintetében:

  • A maga 18 ezer pár száz adózott ingatlanából a város majdnem 663 millió forintot szedett be, ami a hasonlóan 15-18 ezer adózott ingatlanos városok között a második legalacsonyabb.
  • Az átlagos adómérték 319 forint (/év/négyzetméter), ami ugye simán kijöhet a 400 forintos alapárból, levonva a kedvezményeket. Ezzel is az alsó mezőnyben végeztünk.
  • Az átlagos adóterhelés 34 ezer forint, vagyis egy ingatlantulajdonos átlagban ennyit fizet. Itt vannak elég extrém számok is (például 460 ezer forint), ami szerintem a céges ingatlanok magasabb számából adódik (de mint írtam, erről nincs adat, szóval nem mondom biztosra).

Vagyis ezen felmérés alapján úgy néz ki, hogy megyei jogú városhoz képest nem állunk rosszul, nem fizetünk sok adót. Persze minden csak viszonylagos, mert a környéki településeket nézve szinte mindenhol kimagaslunk az adó mértékét illetően.

Lássuk más szemszögből az építményadót, és hogy mennyire támaszkodik ránk a város. Előre mondom, hogy egyoldalú lesz a dolog, most nem veszem figyelembe, hogy az önkormányzat miket ért el pl. pályázatok terén, csak veszem az egyszerű számokat, és hogy ez mit jelent ránk, lakosokra nézve.

Az önkormányzati költségvetés szerint 2011-ben 655 millió forint volt az építményadó (plusz 74 millió forint a telekadó, az elfogadott költségvetés itt olvasható), a teljes önkormányzati bevétel pedig 14.7 milliárd, vagyis a bevétel 4.4%-a származik építményadóból (4.9%, ha a telekadót is hozzávesszük).

A teljes városi bevétel egyébként 21.9 milliárd volt (az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulással együtt, anélkül 17 milliárd). Csak érdekességképpen az „átengedett központi adók”, vagyis a központi, országos költségvetésből kapott összeg ebben az évben 2.6 milliárd, az iparűzési adó pedig 1.3 milliárd volt.

Mindez 2012-re kicsit megváltozott. Az önkormányzati bevétel 13.5 milliárd volt (az előzőnél kevesebb), amiből 850 millió volt az építményadó (plusz 90 millió a telekadó), tehát az előző évinél több.Vagyis a bevételnek már 6.2%-a (telekadóval együtt 6.9%-a) származott ebből az adónemből, ami 2011-hez képest 30-40%-kal nagyobb százalékos érték.

A teljes városi bevétel 15.5 milliárd forint volt. A központi költségvetésből kapott összeg ismét 2.6 milliárd volt, az iparűzési adó ismét 1.3 milliárd volt. A 2012-es költségvetés (eddigi) utolsó változata itt olvasható.

A 2013-as költségvetésről még nincs terv sem (legalábbis még nem láttam), de azt már tudjuk, hogy az építményadót 10%-kal emelik, ezért ha nem rombolja le hirtelen mindenki a házát, hogy az olcsóbb telekadót fizesse, akkor a bevétel az 1 milliárd forint környékén lesz (plusz-mínusz 50 millió, mert csak így dobálózok a milliókkal).

Mivel nem láttam a költségvetést, ezért nem tudom azt sem megmondani, hogy ez a többi bevételhez képest milyen arányt jelent, de éljünk a gyanúperrel, hogy továbbra is szép szeletét fogja adni a városi bevételnek.