Mennyire támaszkodik a lakosokra az önkormányzat?

malacpersely, pénz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 10 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Mikor Sári Gáborral beszélgettem, akkor szóba jött az építményadó is. Említettem neki, hogy ha nem az összeget nézzük (persze, az is fontos), hanem az arányokat (ami fontosabb), akkor a város egyre inkább támaszkodik ránk.

Ebben a cikkben leírtam, hogy 2011-ben az önkormányzat éves költségvetésének 4.4%-át (telekadóval együtt 4.9%-át) adta az építményadó. Ez 2012-re 6.2%-ra (teleadóval együtt 6.9%-ra) nőtt. Ez még az emelés előtt volt!

Eljött a 2013, amikor 10%-kal emelték az építményadót. Az önkormányzat bevétele 2012-ben 12.102.066 ezer forint, vagyis valamivel több, mint 12 milliárd volt (a teljes bevétel 15.4 milliárdra jött ki). Ebből építményadóra beszedtek 950 millió forintot, telekadóra pedig 100 millió forintot. Ez összesen 1.05 milliárd forint, amit az előző erről szóló bejegyzésemben jól tippeltem meg.

Csak összehasonlításképpen, az iparűzési adó bevétel abban az évben 1.5 milliárd forint volt. Közben a kormány is kicsit bűvészkedett, zsonglőrködött, elvettek egy csomó pénzt az önkormányzattól.

De ha megint nézzük a százalékos részt, akkor kiderül, hogy 2013-ban már 7.8%-ot (telekadóval együtt 8.6%-ot) dobunk be a kalapba.

Ez viszont már kicsit erős. Bár idén nem lesz emelés, de nincsenek illúzióim, hogy a tendencia folytatódni fog.

(Itt most nem megyek bele, hogy az emelés is mekkora bunkóság volt, főleg az indoklása. Hiszen a mi pénzünk is kevesebbet ér, nem csak az önkormányzaté, és nekünk nem adnak inflációt követő fizetést.)

(Második megjegyzés: ez csak a pénzügyi része a dolgoknak, az önkormányzat amúgy is sokat elvár a lakosoktól, néha egészen extrém dolgokat is, mint például a járdaépítés.)

(Harmadik zárójel: az állam átvállalta az önkormányzat adósságállományát. 2014-re 1 milliárd forint volt betervezve különféle törlesztésekre. Most ez már nincs betervezve, hiszen nem kell törleszteni. Ezek szerint egy csapásra megspórolták az éves költségvetés egy szép darabját, dúskálunk a pénzben. Az új tervben viszont nem látom, hogy ez mire ment el, mert el is ment persze egyből. Ezt még meg kell vizsgálnom közelebbről, hogy pontosan mik változtak az előző 1 milliárdos terv és a jelenlegi költségvetés között.)