Pár kérdés a rendőrség felé

rendőr
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 10 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Szerettem volna pár kérdést feltenni az Érdi Rendőrkapitányságnak, hát felvettem velük a kapcsolatot.

A kérdéseket előre el kellett küldenem, hogy fel tudjanak készülni.

Aztán ez a válasz jött:

„Tekintettel arra, hogy álláspontunk szerint az Ön által szerkesztett blog nem minősül médiatartalom szolgáltatónak, feltett kérdésekre e vonatkozásban – mint internetes blog – nem áll módunkban választ adni.

Felhívom a szíves figyelmét azonban arra, hogy a levelében feltett kérdések egy részével kapcsolatos információkat ún. közérdekű adatként – mint állampolgár – igényelheti a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Amennyiben ezt – mint állampolgár – igényli, kérem forduljon hozzám akár email formájában is.”

Ezek szerint ha magánemberként kérdezem, akkor szigorúan meg van határozva, hogy milyen adatokat kaphatok meg, és milyeneket nem.

Ha a döntésük alapján viszont médiaszolgáltató lennék (amit gondolom szintén valami frankó kis 50 éves paragrafus alapján döntöttek el), akkor más adatokat kaphatnék meg, amiket aztán közzé tehetnék azoknak, akik számára az előzőleg említett szigorúan meghatározott adatokat adhatnak csak ki.

Értem én, kötik őket a következetlen törvények: nem tudnak választ adni a blognak, de mint magánembernek válaszolnak. Ezért állampolgárként kértem kezelni az adatszolgáltatási kérelmemet.

Tehát ezeket a kérdéseket tettem fel, és ezeket a gondosan megszerkesztett, néha mellébeszélő, nem a kérdésre vonatkozó válaszokat kaptam.

Hogy állnak most állomány tekintetében, van elég emberük? Az utóbbi években mintha több fiatal arcot látnék a városban, aminek természetesen mindenki örül.

A PMRFK Érdi Rendőrkapitánysága a szolgálati feladatok ellátásához szükséges létszámmal rendelkezik, az utóbbi időszakban valóban javult a PMRFK-n az ún. rendőr-lakos arány.

Az új rendőrkapitányság ügye hogy áll? Az utolsó hivatalos hír ezzel kapcsolatban márciusban volt, hogy az önkormányzat megszavazta a terület átadását, majd áprilisban Pintér Sándor belügyminiszter is bejelentette, hogy a kormány is megszavazta az építkezés költségeit.

A kérdésében foglaltak nem közérdekű adatok. Amint jelentős, konkrét, közérdekű döntések lesznek a tárgyban, tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.

Az újonnan indult 24 órás felügyelet pontosan mit is jelent? Ez miben más, jobb, több, mint az eddigi? Pénzügyi fedezet elvileg már van, de kapnak majd további embereket és eszközöket is?

A 24 órás állandó rendőri felügyelet szempontjából elmondható, hogy az Érdi Rendőrkapitányság szolgálatban lévő közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és bűnügyi szolgálata mellett a PMRFK által biztosított pénzügyi fedezet terhére plusz járőrpár került beosztásra, akik az aktuális lakossági igények, valamint a kapitánysági helyzet értékelése mellett látnak el általános rendőri feladatokat megerősítő erőként. 

(Az én megjegyzésem: még mindig nem tudom, mitől más az új 24 órás felügyelet, mint az eddigi rendőri munka. Ha nem sokban más, akkor miért kell így reklámozni? Ha sokban más, akkor meg a plusz egy járőrpár nem kevés?)

Tudom, hogy az időszakos sebességmérést központilag „találják ki”, de ez Érden ár valamit maguk szerint? A statisztikák szerint sokkal több balesetet okoznak más indokból kifolyóan, miért ezt erőltetik mégis? A cirkálás, veszélyes területeket megfigyelés nem lenne sokkal célravezetőbb?

Ezt a feladatot az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területén havi rendszerességgel szakmailag megállapított ellenőrzési helyeken (pontokon) hajtjuk végre, a feladat ellátása szakmailag megalapozott. A sebességmérést mérési terv szerint végezzük el, amelynek helyszíne, illetve időpontja előre a police.hu honlapon megtekinthető, ezért nyilvános. A felállítási pontokat folyamatosan felülbíráljuk és a közlekedésbiztonsági helyzethez igazítjuk. „Sajnos” elmondható, hogy a sebességméréseknek így is „kimagasló eredménye” van. Célunk, hogy az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területén az 1/3-ad részben gyorshajtásból fakadó balesetek számát csökkentsük. A sebességméréseket a lakossági bejelentések és igények szerint is változtatjuk.

(Az én megjegyzésem: nincs kimagasló eredménye. Mármint a pénzbeszedés szempontjából kimagasló eredménye lehet, de balesetmegelőzési szempontból mindenki tudja, hogy semmit nem ér.)

Az érdi térfigyelő kamerákat nézik, intézkednek azok alapján? Erről nem találtam megbízható információt, egy több, mint egy évvel ezelőtti cikken kívül, amikor az önkormányzat „emberidőt” szeretett volna venni a rendőrségtől, hogy ezt is el tudják látni.

Az Érdi Rendőrkapitányságon működő és az Érd Megye Jogú Város Önkormányzata által üzemeltetett térfigyelő rendszert az Érdi Rendőrkapitányság hivatásos állományú tagjai figyelik, ellenőrzik. A térfigyelő rendszerrel kapcsolatosan elmondható, hogy a figyelés, felügyelet megszervezésekor a kapitányság alkalmazkodik a település közbiztonsági, közrendvédelmi és bűnügyi helyzetéhez, és a térfigyelő kamera által rögzített adatokat megfelelő jogszabályi háttér alapján értékeljük, elemezzük.

(Az én megjegyzésem: ez kicsit mellébeszélésnek tűnik. Figyelik, és intézkednek? Vagy csak később elemzik, és ha mondjuk valami nem tetszik, akkor gyakrabban járőröznek arrafelé?)

Az érdi rendőrség és polgárőrség között szerintem jó a kapcsolat, sokszor látni is együtt a két csapatot, illetve a különféle városi eseményeknél is kéz a kézben intézik a dolgokat. Lehet, hogy emiatt, de vannak, akiknek nem tetszik, hogy „mit meg nem engednek maguknak” a polgárőrök, és egyébként a rendőrök is. Szembejövő sávban haladás motorral, biztonsági öv nélküli vezetés, és hasonlók. Nem nagy dolgok, de érthetően ez kicsit ellenszenves az embereknek, mert nem az jön le belőle, hogy értünk vannak, hanem hogy hatalmuk van. Kaptak már ilyen megkereséseket? Ha igen, akkor elbeszélgettek a munkatársakkal, vagy ne adj isten, amúgy is vannak ilyen előadásaik házon belül?

A kérdésében foglaltak nem közérdekű adatok.

(Az én megjegyzésem: nincs megjegyzésem.)

Ennyi a dolog lényege, nem elemezgetem, nem írogatok még hozzá, nincs több hozzáfűznivalóm.