Közösségszervezők Országos Találkozója 2024

Közösségszervezők Országos Találkozója

Július 4 és július 7 között rendezte meg idén a Civil Kollégium Alapítvány a Közösségszervezők Országos Találkozóját Kunbábonyban.

Sajnos nem tudtam ott lenni elejétől a végéig, csak második-harmadik napon (péntek és szombat) mentem el a Víz Koalíció révén. Ezen a két napon a fő téma a szervezés krízis idején volt.

Pénteken magáról a krízisről, annak kezeléséről, a felkészülésről volt szó. A Covid-19 mentén végigvettük, melyik csapat, város, szervezet hogyan reagált, mit tett. Mik voltak a fókuszpontok, a nehézségek és hogy miért a civil szervezetek reagáltak gyorsabban és testhez állóbban a települések helyett.

Érdekes volt hallgatni a tapasztalatokat, hogy ki mit tett, milyen volt az együttműködés másik csapatokkal és hogy hány helyen alakultak ki spontán csoportok egy-egy probléma megoldására, hogy aztán ha nem is teljesen eltűnjenek, de megszűnjön a tagok között a szoros kapcsolat.

Este volt egy kis Víz Koalíciós elvonulás, jó volt megint látni a csapat egy részét élőben.

Szombaton folytatódott a kríziskezelés, egy magyar és egy külföldi példán bemutatva, hogy mennyire más problémái vannak különféle csoportoknak, mennyire másra van szükségük. Előkerült a tenni akaró emberek megkeresése, felfedezése, különösen az érintett csoportokból, akiknek jó a beágyazottsága és elfogadottsága.

Ezután más vizekre eveztünk, mert a csoportok közötti kapcsolatokról szólt az előadás és a workshop. Meglepő volt térképre vetve láni, hogy a Víz Koalíció milyen kapcsolatokkal rendelkezik, milyen más szervezetekkel dolgozik együtt és kiket szeretne még megcélozni kapcsolatépítés céljából.

Az utolsó előadás, amit meghallgattam a CKA egy éves közösségszervező programjának három résztvevőjének beszámolója volt. Hogyan érezték magukat, mit tanultak, mit szűrtek le. A lényeg mindenkinél az volt, hogy sokat tanultak és a gyakorlati alkalmazásban is sokat fejlődtek.

Nekem nagyon tetszett az egész, gyönyörű környezetben. Kellő mennyiségű elmélet volt, megfelelő mennyiségű gyakorlati példával, beszélgetésekkel, workshopokkal. Találkoztam emberekkel, akikkel eddig csak képernyőn beszéltünk és nagyon jó volt az egész hangulata.