Felveszem a piros telefont…

piros telefon
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 4 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Sokféle gonddal keresnek meg, és sokban én csak egy felesleges láncszem vagyok. Az általános elvárás, hogy legyen egy piros telefonom az összes önkormányzati céghez, hivatalhoz, vagy akár nem csak az önkormányzatiakhoz.

Egyes ellenzéki képviselők is így gondolják. Vagy ami még rosszabb: ők így csinálták, így csinálnák, ezzel is megerősítve, hogy nem azt tennék, amit nekik szabad, amit kell.

Van egy jó és egy rossz hírem. Sőt, két rossz hírem van.

A jó az, hogy mindenki tehet bejelentést, mindenki hozzáférhet adatokhoz, tervekhez, bárki telefonálhat vagy bemehet a hivatalokba vagy a városi cégekhez.

A rossz hírem az, hogy nincs piros telefonom és ami még rosszabb hír nektek, hogy ez jól is van így. 

Természetesen vannak telefonszámaim, fel tudom venni a kapcsolatot a hivatalokkal, cégekkel, de ez nem arra való, és nem is lehet arra használni, hogy utasítás adjak. 

A hivatalokat és városi cégeket erre felvett emberek vezetik, nem Ács Istvánok és más mindenhez is értő képviselők. Ez pedig nem véletlenül van így. 

Mondok egy egyszerű példát: már egy hete ott van valami szemét az utcán. 

Egyrészt bejelentheted te is az ÉKFI-nek, nem kell várni, hogy más megtegye, van nekik telefonjuk, emailjük, online bejelentő felületük.

Másrészt ha nem járok arra, akkor nem tudok róla, és nekem nincs látnoki képességem, mint ellenzéki képviselőtársaimnak, akik mindig sommás kijelentéseket tesznek a jövőről.

Harmadszor ha valaki bejelenti az ÉKFI-nek, akkor ők nem hanyatt-homlok rohannak teljesíteni. Még a képviselőknek sem.

Ha én bejelentek valamit a Liszt Ferenc utcából, rám egy fél órára valaki Óvárosból, fél órára rá még egyet a Fundokliától, akkor nem mennek 20-25 kilométert három zsákért, hogy a képviselők jó színben tűnhessenek fel.

Ott értelmes vezetők vannak, megnézik, mikor jár arra legközelebb valami miatt egy kocsijuk, vagy bevárnak egy pár bejelentést vagy egy időszakot, megnézik a bejelentéseket, megtervezik az útvonalat és összeszedik amit össze kell.

Én a politikai erő vagyok mellettetek. Nem hulladékgazdálkodási szakember, nem közlekedésszervező, nem ügyfélszolgálatos és nem minden közszolgáltatóhoz a kiskapu vagyok, hanem egy képviselő, aki akkor segít, ha tényleg nem kapsz már mástól segítséget egy olyan ügyben, amit közvetlenben is simán elintézhetsz, hiszen erre működnek a hotline-ok, és a panaszbejelentő felületek.

A hivatalok és városi cégek terv szerint dolgoznak, nem malmoznak akkor sem, ha éppen nem látjuk őket. A vezetőik vezetik őket, nem a képviselők, még csak nem is az alpolgármesterek vagy a polgármester. Megpróbálják jól felhasználni a rájuk bízott eszközöket, időt, pénzt, embereket, hogy a végén a legtöbbet hozzanak ki belőle. 

Ezért nem ugranak egyből a bejelentésekre, még a képviselőkére sem, hanem megnézik, értékelik és feldolgozzák, végső soron pedig meg is oldják külső behatások nélkül a bejelentett dolgokat. (Persze jó esetben. Ha nem ez történik, na akkor tényleg szólj, és segítek.)

És ez így van jól, mert mindenki azt tegye, amihez ért és ami a dolga.