Önéletrajz helyett

önéletrajz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 5 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Tegyem ki az önéletrajzomat – kérték páran. Kérdezem én: minek? Mikor születtem? Nem érdekel szerintem senkit. Mióta élek Érden? Mit számít? Informatikus szakmai önéletrajznak mi haszna lenne, ha a városvezetésről van szó?

Hol jegyzik ezt a Balla Imrét? Hol listázzák? Mit lehet rólam tudni? – kérdezték néhányan. Mit érdemes rólam tudni? – kérdezték mások. Ezek már sokkal jobb kérdések.

Érden élek, Tusculánumban. Párt tagja soha nem voltam, nem vagyok és nem is tervezem, hogy leszek.

Polgármester még nem voltam, bár szerintem ez nem jelent sokat. Tudtommal nincs polgármester-szak egy iskolában sem. Ha lenne, az is csak elméleti képzés lenne, mert ezt a tisztséget csak elnyerni lehet, aztán helytállni, és a város minden lakójával közösen, az Ő segítségükkel jó polgármesterré válni.

Majd’ 10 éve kezdtem el blogomat a városról, jóról és rosszról. Ha nagyképű lennék, azt mondanám, hogy rajta tartom kezemet a város ütőerén.

Elkezdtem több – szerintem -hasznos weboldalt saját erőből, -pénzből, -időből, minimális segítséggel. Mindegyik havi több ezres látogatottságot ért el az évek alatt és jelenleg is szépen teljesítenek, számos érdi tájékozódik innen, és olvassa ezeket.

Több helyi csoportban is részt vettem, vagy tevékenyen, vagy élvezve az általuk rendezett eseményeket. Járom a várost gyalogosan, kerékpárral, kocsival, de mindig nyitott szemmel, elmével…

Ezekről vagy hallottál, vagy nem. Nem magamat akartam egyik megmozdulásommal sem reklámozni. Számomra mindig az a fontosabb, hogy mit csinálok és nem az, hogy én csinálom.

Nagyon sok ismerősöm van Érden ilyen-olyan okból kifolyólag, bár még közülük sem mindenki kapcsol össze egyből egy-egy weblappal vagy megmozdulással.

Nagyon tudok hallgatni. Nem csak úgy magamban, hanem természetesen másokat. Nagyon tudok beszélni ha kérdeznek, vagy ha úgy érzem, hogy mondanivalóm van.

Klasszikus önéletrajzot nem kaptok, mert nem sok értelmét látom. Viszont ha kérdeztek, kíváncsiak vagytok rám, a véleményemre, akkor válaszolok. Ha mondotok valamit, akkor meghallgatom. Ha meghívtok valahova, akkor ott leszek. Érden élek, Érden költök, Érden mozgok.

Hogy mit gondolok a polgármesterségről? Hogyan látom azt, aki a jóvoltotokból, a bizalmatok segítségével betölti ezt a tisztséget?

Egy polgármester igazi dolga szerintem, hogy koordináljon. Nem az, hogy minden tudjon, hanem hogy tudja, kihez lehet fordulni egy-egy kérdéssel, felvetéssel, problémával. Hogy olyan szakemberekkel vegye magát körül, akik értenek ahhoz, amit csinálnak, amiről beszélnek. Ilyen szakemberből pedig Érden és a polgármesteri hivatalban is sok van. Meg kell hallgatni őket, rájuk kell támaszkodni.

Egy polgármester igazi dolga szerintem az, hogy jelen legyen. Hogy beszéljen az emberekkel, hogy a várost járja. Megvan annak az ideje, amikor nyakkendőre, zakóra van szükség és az irodában kell ülni, de annak is megvan az ideje, amikor a városban kell bolyongani, beszélgetni, nézelődni. Egyik irányába sem billenhet el nagyon a mérleg nyelve.

Egy polgármester igazi dolga szerintem, hogy problémákat oldjon meg. Bármilyen problémát, ami a várost és a városban élő embereket érinti. Semmit sem szabad a szőnyeg alá söpörni, mindennel foglalkozni kell. Természetesen priorizálni kell és tervezni, de mindenre sort kell keríteni, vagy meg kell tudni mondani, hogy mikor lehet majd rá sort keríteni.

Régi informatikus kifejezéssel élve WYSIWYG polgármester lennék: amit látsz, azt kapod. Nincs titkolózás, nincs háttéralku, nincs sötétben bujkáló munkatárs, nincs susmus.

Nekem nem a politika az első. Közügyekkel eddig is foglalkoztam, több kevesebb eredménnyel, és úgy tervezem nem hagyok fel e jó szokásommal.

Ha legközelebb valamit olvasol, látsz, vagy valamilyen eseményen veszel részt, nézz körül! Én valószínűleg ott leszek a közeledben. Ott voltam, ott vagyok és ha elnyerem a tisztséget, polgármesterként is ott leszek a közeledben, veled, érted!