Lakossági fórum az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola bővítéséről, rekonstrukciójáról

terv, építkezés
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 5 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

A Facebook közvetítés letisztázott, javított változata.

A kivetítőn: Érd épül! Modern Városok Program, egy épület, busszal, Simó Károly a háttérben egyeztet még.

Kb 15-en vannak, plusz igazgató, projektvezető cég képviselői, technika.

Lakossági igény, hogy tudják, mi várható, mikor, meddig, hogyan megy majd az építkezés.

Kis áttekintés: ideiglenesnek szánták az épületet, ahhoz képest jól bírta, de mindenképpen kellene egy 21. században méltó körülményeket teremtő iskola létrehozása. 2014-ben rendelték a terveket, 2015-ben kezdtek pénzt keresni rá. Amikor megvolt a forrás, akkor az építőipari változások miatt nem igazán jelentkeztek, vagy akik jelentkeztek, nagyon magas árat kértek volna.

Következő közbeszerzésen megint magasabb ajánlatok érkeztek az előző évekhez képest. Csak az elmúlt egy évben 30%-ot nőttek az árak, 2015-től évente 20-30% volt. Ezért újabb forrást kértek iskolák és a szociális intézmény felújítására, átalakítására.

Megszületett végre a szerződés, elindulhatott az építkezés.

Ez az egész egy átgondolt városfejlesztés része. Az elmúlt években az infrastruktúrát fejlesztették, az óvodákat, az egészségügyi intézményeket.

Sok fiatal van, sok gyerek születik, feladatként jelentkezik az óvodák és iskolák építése, felújítása.

Felmerült a középiskola gondolata is, hogy lesz-e egyáltalán igény, de az TMA által felvetett ötlet jó volt, igény volt rá, van rá, a Gárdonyi kiegészült és már végeztek is ott.

Tévhit, hogy az érdi gyerekek mind elmennek Budapestre vagy máshova. Igény van rá, a számok is azt mutatják, sok általános iskolás gyerek van évente, akik végeznek, most már három középiskola van, a gyerekek fele már Érden tud továbbtanulni.

Ezt próbálják ezzel az iskolával is megoldani. Népszerű, hogy a gyerek ugyanoda jár elsőtől tizenkettedik osztályig, egy környezet, ugyanazok a tanárok, iskolatársak.

Örülünk, hogy sikerült megszerezni ebben a kaotikus építőipari környezetben a pénzt és sikerült olyan vállalkozót szerezni, aki elvállalja. Tudunk más településeken olyanokról, ahol nem is vállalta senki. Kormányzati szinti felmérés szerint 2500 milliárd forintnyi megrendelés van most az országban, de csak 1500 milliárdnyi kapacitás van. Egészen kis szinttől egészen nagy szintig nehéz kivitelezőt találni.

Örülünk, hogy sikerült kivitelezőt találni, hogy megvan a fedezet, hogy a munka elindult, és hogy az elindult fejlesztési program segítségével az intézmények is követni tudják a város igényeit.

Felkérem a kivitelezőt, hogy mondja el, milyen ütemezéssel, hogyan fog folyni a kivitelezőt.

Sümegi Renáta a Fejér-B.Á.L. kivitelezője: lesz egy 16 tanterves általános iskola a régi óvoda és a barakkok helyén. Második ütemben hozzáépül a 8 termes középiskola, a birkózó csarnok egybeépül a mostani sportcsarnokkal.

Az általános iskola és a birkózó csarnok nagyjából együtt épül, ez elkezdődött és jövő héten kezdődik. A régi sportcsarnokot és az iskolát addig használhatják a gyerekek.

Aztán ha kész az iskola, akkor beköltöznek a gyerekek, és lebontjuk a régi épületet, hogy a gimnázium elférjen.

A kivitelezés nagyjából 24 hónap lesz, zaj és por főleg a földmunkák és a bontás alatt számottevő lesz, utána már elviselhetőbb.

A Fácán közben nem lesz teherautó forgalom, hanem hátulról közelítjük meg, a telkeken keresztül. Minden munkagép a legkevesebbet fogja az utakon megtenni, amennyire ez lehetséges.

A régi csarnok felújítása a gimnázium építésével együtt kezdődik el. Kültéri sportpálya addig nem lesz, de tornaterem lesz, mert addig elkészül az új birkózócsarnok.

A felmérés majd most jön, hogy a tetővel mit lehet kezdeni, a fűtést felújítjuk, a nyílászárókat cseréljük. Egyelőre nem tisztázott, hogy külön kazánház lesz, vagy rá lehet kötni az új kazánházra.

Kérdés: az épület udvara hogyan fog átalakulni?

Válasz: a gimnázium udvarán lesznek sportpályák, az általános iskola udvarán játszóeszközök lesznek. A két udvar között lesz elvileg átjárás. A bejárat, az aula és az étterem is közös lesz.

Kérdés: a leendő birkózócsarnoknak hogyan lesz bejárata?

Válasz: a Pacsirta utcán lesz a bejárata, amíg az építkezés folyik. A sportpályák miatt a gimnázium udvara nagyobb lesz, de közös használatú.

Kérdés: a jelenlegi iskola mögött vagyunk, mi lesz a kerítéssel?

Válasz: az építkezés legvégén lesz végleges kerítés építés. Az építkezés alatt nem lesz felújítás, de megpróbáljuk majd OSB borítással lefedni, hogy ne menjen át a por, a zaj.

Kérdés: magasabb kerítés kellene, mert a labdák állandóan átjönnek.

Válasz: valószínűleg kell valami háló, labdafogó, ezt majd az élet kihozza.

Kérdés: az iskola funkciója bővülni, változni fog?

Válasz: igen, gimnázium is lesz, de a sportiskolai része, funkciója nem változik. Egyelőre gimnáziumot tervezünk. Terveztünk mást is, de a KLIKtől egyelőre nem érkezett válasz, szerintem nem nagyon fog ez változni.

Válasz: egyelőre általános iskola és sportiskola van. Ezt szeretnénk kiegészíteni a gimnáziummal, hogy a gyerekek innen tudjanak továbblépni egyetem vagy más irányba. Szakképző iskolát nem tudunk elképzelni, mert az máshova tartozik, nem lehet egy intézménynek két fenntartója.

Kérdés: lehet, hogy csak mendemonda, hogy az egyház jelezte, hogy részt vállalna.

Válasz: igen, az egyház jelezte, hogy közreműködne. Nem elhanyagolható a pénz kérdése, mert az egyházi fenntartási iskolák gyakorlatilag több pénzt kapnak, mint az önkormányzatiak. Értem a félelmet, de a Marianum példája mutatja, hogy ettől nem kell félni. Az is egyházi fenntartású és alig lehet bejutni, magas szintű oktatást visznek. Ugyanúgy pénzt nem szednek, ugyanúgy nem kell fizetni érte, de az intézmény mégis több pénzt kap. Erről még folynak a tárgyalások, a katolikus egyház érdeklődik az ötlet iránt. A parkvárosban épülő iskolát a református egyház szeretné támogatni.

Kérdés: parkolás hogyan lesz megoldva? Ez nagyon fontos a helyieknek.

Válasz: halványan látszik a helyszínrajzon, hogy az önkormányzat fel szeretné újítani a Fácán közt is, és 88 darab új parkoló fog létesülni, halszálkás rendszerben. A Pacsirta utcát fel kell újítani, de erről az építkezés után beszéljünk.

Kérdés: a mostani iskola mikor kerül lebontásra?

Válasz: az egész 24 hónap alatt lesz kész, ennek körülbelül a felénél lehet költözni az új épületbe, és erős szervezéssel jár, de utána kezdjük bontani a régi épületet.

Válasz: a bútor az egy külön mutatvány. Az elmúlt 5 év teljesen más, mint eddig. Volt óvoda, ahol az elkészüléskor nem volt bútor. Ez eddig úgy működött, hogy kiírjuk, jönnek az ajánlatok, és mire vége az építésnek, itt a bútor. Itt meg az építkezés gyorsabban lett kész, mint ahogy a bútorok közbeszerzését eredményesen le tudtuk volna bonyolítani. A mostani piaci körülmények között ez nehéz, volt, aki visszalépett, megint ki kellett írni. Az iskola tekintetében ezt meg szeretnénk úszni, készülünk az extrémre, lehet, hogy itt lesz a bútor, és raktárba kerülnek, amíg az építkezés a beköltözést lehetővé sem teszi.

Kérdés: a Fácánköz utca lehetne szélesebb, vagy esetleg egyirányúsítják? Mert most nem jó a közlekedés.

Válasz: indokolt az egyirányúsítás, A Papagáj még tűrhető, a Pintyőkét fel kell újítani, és a csomópontot csillapítani is kell a lakótelep felől, hiába lakó-pihenő övezet. Valószínűleg valami fizikai akadály lesz, mint a lakótelepnél a kiemelkedés. De ezt a legvégén, amikor minden készen van, a közlekedést is rendbe kell tenni. A következő 24 hónapban lesznek nehézségek.

Kérdés: rendezvények esetén buszok parkolására lesz lehetőség?

Válasz: az új parkolók úgy lesznek kialakítva, hogy buszok is elférnek. Jelenleg az Arénában, a Kőrösiben és ide lehetne elosztani a terhelést, ahol nagyobb rendezvényt lehet rendezni. Ha megépül a parkvárosi iskola, akkor oda is lehet, és jobban megoszlik majd.

Van még kérdés? (Balla úr?)

Ez az iskola a jövőnek szól, több szempontból is. Sok türelmet kívánok és köszönöm, hogy eljöttek.