Változások az önkormányzatnál

feladat
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 5 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Most közzéteszem a programom első pontját. Figyeltek?

Jó mert akkor elmondom hogy nem teszem közzé a programom.

Vagyis nem úgy ahogy szerintem sokan azt elvárnak vagy sokan azt megszokták a politikusoktól.

Ugyanis teljesen felesleges egy olyan programot gyártani, ami csak nagy szavakkal van tele, mint demokrácia, közteherviselés és hasonlók, mert abból te konkrétan semmit nem fogsz profitálni.

Ugyanúgy felesleges tele tenni olyan pontokkal amik nagyon jól hangzanak, rábólintasz, „igen pontosan erre van szükségem”, aztán mikor az ember ott ül az asztalnál és kellene húzni egy vonalat, tervezni kellene vagy alá kellene írni, akkor kiderül hogy nincs rá pénz, vagy hogy nem olyanok a törvényi keretek, vagy bármi más indok miatt nem tudja megcsinálni. Te pedig ott állsz és várod hogy aláírják, várod hogy megtervezzük és kiderül hogy ez mégsem úgy lesz.

Tehát én ilyen szempontból nem fogok programot közzétenni.

Én el fogom mondani mik az ötleteim, miket szeretnék megvalósítani. Ezekhez sok esetben még pénz sem szükséges, nem terheli meg a költségvetést, csupán hozzáállásról van szó.

Első menetben lássuk az önkormányzatot!

Az önkormányzat évente egyszer tart közmeghallgatást. Valahogy év végén, november végén – december elején szokták tartani. Ezzel gyakorlatilag kipipálhatják, hogy teljesítik a törvényi minimumot, rendben van minden. Szerintem több közmeghallgatás kellene. Legalább negyedévente lehetne egyet csinálni és ne arról szóljon az első óra hogy az önkormányzat képviselője, az alpolgármester vagy a polgármester, vagy egy képviselő elmondja hogy milyen frankó volt az előző év. Hanem üljenek ott jegyzeteljenek, válaszoljanak a kérdésekre, ha nem tudnak akkor tegyék el és a szokásos törvényi határidőt betartva válaszoljanak.

Ennek sokkal több értelme lenne és ráadásul ha többször lenne, akkor többen el tudnának jönni, ha ne adj isten több helyen is lenne, nem mindig a polgárok házában, akkor lehet hogy még többen el tudnának jönni. Tehát mindenféleképpen valahogy könnyebbé és egyszerűbbé kell tenni az ilyen közmeghallgatásokat, a közvetlen érintkezést az önkormányzattal és a képviselőkkel.

Ehhez kapcsolódik, hogy megnéztem az Érdi újságban a képviselők listáját. Megnézhettem volna a weblapon is, mert ott is fent van ugyanez. Láttam hogy párját ritkítja az, akinél van mobiltelefonszám. Email címről tudom egy párról, hogy konkrétan nem is működik, tele van, nem nézi senki, nem válaszolnak. Ennek így sok értelme nincs.

Azt mindenféleképpen támogatnám, hogy a képviselők közvetlenebbül elérhetőek legyenek. Olyan email címük legyen, amit legalább naponta egyszer néznek. Olyan telefonszámuk, amit ha nem is tudnak azonnal felvenni, mert ők is dolgoznak, ők is járják a várost, nekik is van munkájuk, de legalább látnák hogy valaki hívta őket és ne adj isten minden nap végén, az utolsó két órában visszahívogatnák ezeket a számokat.

Vannak azok az önkormányzati rendeletek amik bizonyos jogköröket a polgármester hatáskörébe tesznek. Ilyen például az hogy a polgármester dönti el hogy ki nevezheti vagy mi nevezheti magát Érdnek vagy érdinek, vagy hogy ki használhatja az érdi címert vagy a zászlót. Arról már nem is beszélek hogy ha megnézzük a rendeletet akkor az van benne, hogy meg kell adni hányszor akarjuk használni. Ez mondjuk egy weboldal vicces, mert ha beírom hogy milliószor akkor egyrészt nem tudom mit szólnak hozzá, másrészt pedig nem tudom hogy a millió az valójában meddig lesz elég, hiszen folyamatosan jönnek a látogatók. Ugyanide tartozik a városi rendezvények kinevezésének témája.

Ezeket és az ehhez hasonlókat visszatenném a képviselő testület hatáskörébe. Rendesen többségi szavazással döntsenek az ilyen kérdések felől.