Lakossági tájékoztató a szociális ellátó központról

fórum
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 7 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Végigültem, most az eredetileg a Facebookra írt összefoglalóm következik. Képeket nem igazán készítettem, csak párat, de azok sem lettek jók. Vinni kellett volna rendes gépet.

Lassan kezdődik a lakossági fórum a szociális ellátó átalakításáról.

Egyelőre nincs olyan tömeg, mint a Papi földes tájékoztatón volt.

Kezdődik!

Kötelező körök megvoltak. Most jön a tervező és a bemutató.

Az áttekintő rajz alapján szép nagy lesz az új épület.

Kicsit zsibog már a fejem, nem vagyok építész, és sajnos a srácok kicsit túl szakmaian adják elő…

De egyébként a bemutató alapján tök jó lesz, használható, funkcionális, de nem arctalan, modern, de élhető.

Teraszok, nagy kert…

Egyébként vannak itt nálam fiatalabbak is. 🙂

100 férőhelyes lesz az idősek otthona a mostani 66 helyett. A hajléktalanoknál a visszatérés az cél, ha lehetséges, szóval nem a kilátástalanság, hanem a munka, a társadalomból nem kiszakadva élés. A hajléktalanszálló 10 hellyel bővül, a családok átmeneti otthona 40 fős kapacitású lesz.

Rendbehozzák a környéken az utakat is valamennyire és megoldják a vízelvezetést.

Kérdező: Ez hatalmas forgalmat fog generálni. Szerinte a postát kellene bővíteni, boltot kellene létrehozni, nem Parkvárost fejleszteni.

Kérdező: Rossz lesz a hajléktalanszálló a gyerekek miatt. Mert koszosak, büdösek, részegek, kéregetnek. Ő egy ilyen környékről költözött ide, és a kertvárosért jött ide.

Válasz: De nyugi, ez más lesz, nem amolyan budapesti toprongyos banda. Inkább mint egy munkásszálló.

Kérdező: De ha ezek mégis koszosak, részegek, betegek, akkor mi lesz?

Válasz: Ide orvos jár, minden nap fürdés, mosási lehetőség. A Fehérvári úton meg is lehet nézni.

Kérdező: Akkor miért nem maradnak ott?

Kérdező: Miért nem maradnak ott és inkább több idős legyen itt, mert a helyek száma a városhoz képest kevés.

Válasz: Ezt fenn is kell tartani, és az sok szempontból könnyebb, ha egy helyre összpontosítanak.

Kérdező: szép dolog a gondviselés, de legközelebb a szülészet mellé teszik a krematóriumot? A fenntartás nem téma.

Kérdező: Kicsi a posta, nincs üzlet, sok az ember, ha egy ekkora volumenű fejlesztés jön ide, akkor menjen kisbusz a bevásárláshoz, és jár nekünk az üzlet! Elvették az üzletet és megígérték, hogy kapunk másikat!

Válasz: Ott a terület, van építési engedély, de nem építik meg, mert valószínűleg üzletileg nem éri meg. Ha valaki idehozna egy bevásárlóközpontot, akkor azt támogatnánk.

Kérdező: De a hajléktalanokat ne hozzák ide!

Válasz: Szép ellenpélda a leányotthon, ami ellen tiltakoztak, de mióta megépült, nincs vele baj. A templommal szembeni romos épületet lebontják jövőre, cirka 30 millió a bontás. Az önkormányzat nem fog építeni oda sem, hogy bérbe adhassa egy üzletnek. A kötelező feladatokra sincs elég pénz.

Polgármester: Kell az a 200-300-400 hektáros ipari terület, ami 10 ezer munkahelyet teremt. Abból majd lesz sok minden, utak, közösségi közlekedés, kisbusz. Az integrált szociális központ is azért jó, mert spórolhatnak rajta itt-ott 10-30 millió forintot, amit aztán másra tudnak fordítani.

Polgármester: A környék ezzel nyer, mert lesznek új utak, emelkednek a telekárak. A postáról folyamatosan beszélnek, az új Intersparban is milyen jó posta van, bár a nyitva tartása még nem az igazi. Az ófalusi postát is megmentették, folyamatosan nyomasztják a postát, hogy szedje össze magát.

Polgármester: Sűrűsödik Érd, de nem akarunk nagy utakat, maradjon az életminőség és a kertvárosi jelleg. A szociális intézet azért lesz itt, mert nincs másik akkora terület, amit be lehetett volna fogni, ás az meg nem jó, ha telekvásárlásokra ment volna el a pénz.

Polgármester: Ha gond lesz a hajléktalanszállóval, akkor megígérem, hogy bezárjuk, és kitesszük valami pusztára.

Kérdező: Akkor bezzeg lesz pénz máshova tenni!

Kérdező: Mi lesz a jelenleg ott lakókkal?

Válasz: Az épület nem lesz lebontva, folyamatos lesz az ellátás, a svéd állampolgár háza marad, mert 100 milliót kért érte.

Polgármester: Egy hónapon belül kiírjuk a közbeszerzést, utána három hónap, addig reméljük a pénz is megjön. Október környékén kezdhetnénk, és nagyjából 2018 szeptemberre lenne befejezve.

Vége…

A kérdezők: helyi lakosok.

A válaszolók: Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetője; Kopor Tihamér önkormányzati képviselő; T. Mészáros András polgármester.