Álljunk meg egy Momentumra!

cicaharc
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 7 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Volt ez a Momentumos megmozdulás… szerintem mindenki hallott már róla, de azért dióhéjban: Fekete-Győr András, a Momentum egyik vezetője bement az Origo szerkesztőségébe és megpróbált beszélni azzal az emberrel, aki szerinte lejárató cikket írt a Momentum tagjairól illetve azok családjáról. Az egészet felvették videóra és megosztották a neten.

Egyik szemem sír, a másik nevet.

Kezdjük a nevetőssel! Természetesen örülök neki, hogy valaki egyszer vette a bátorságot, és szembesített egy újságírót a hazugságaival. Az Origo elég nagy szeméthalmot hordott össze, mióta náluk is rendszerváltás volt. Most odament valaki, fogta a fejüket és belenyomta a szemétkupacba, hogy testközelről érezzék, milyen bűzös az a halom, amit munkájuk során előállítottak.

Tuzson Bence államtitkár mondta nemrégen az Érden rendezett lakossági fórumon: a baloldali média előrelépett egyet. Már nem csak azt közvetíti, hogy a baloldali pártok mit mondtak, nem csak arra reagál, hanem maga is elkezdett nyíltan politizálni, teljesen saját véleményt közvetít és igyekszik véleményvezérré válni, akár a politikai pártok nélkül is. Szerintem ugyanez igaz a jobboldali médiára is. Nem kell már nekik “megrendelés”, nem kell “odaszólás”, maguk gyártják a híreket.

Ezért örülök a Momentum akciójának! Éljen a kezdeményezőkészség, éljen a civil kurázsi, éljen a számonkérhetőség!

A másik szemem viszont sír.

Bemenni egy magánterületre, ott valakit felvenni, majd a felvételt közzétenni nem szép dolog. Sőt, azon felül, hogy nem szép dolog, talán még törvényt is sért. Azzal kezdeni egy politikai karriert, hogy törvényt sértünk, nem egy jó ómen. Bár akár forradalmárnak is feltüntethet minket. Talán még valaki emlékszik egy bizonyos DT monogramú emberre, aki Prágában kavarta annak idején a fekáliát. Neki sikerült a forradalmat ha nem is létrehoznia, de legalább meglovagolnia. Úgy álltak a csillagok, hogy neki összejött a forradalmárság.

Fekete-Győr András ezzel szemben nem hirdetett forradalmat. Nagyjából azt csinálta, mint amikor valaki rosszul parkol, és mi bosszúból végighúzzuk kulccsal a kocsit. Szabályszegésre szabályszegéssel válaszolt. Ez nem forradalom volt, ez egy cicaharc, egy óvodás veszekedés volt.

Mi lesz a következő? Lázár János bemegy az Index-hez és számon kéri rajtuk, amit írtak? Én arra tippelek, hogy az Index-es újságírók erre nagyon gyorsan elő tudnának szedni forrásokat, számokat, és értelmesen meg tudnák indokolni, mit miért írtak. De ennek akkor sem ez a módja!

Ma egy szerkesztőséghez ment be valaki, mert nem tetszett, amit azok írtak. Legközelebb az én lakásomba fog benyomulni pár fiatal kamerával, hogy számon kérje, miért írtam le, amit gondolok?

Vannak dolgok, amiket én nem tennék meg. Nem azért, mert gyáva vagyok. Nem azért, mert nincs igazságérzetem. Nem azért, mert minden nagyon jó, minden nagyon szép. Nem azért, mert annyira el vagyok köteleződve egy irányzat mellett, hogy vakon követem őket, bármit is húznak elő a tarsolyukból. Nem azért, mert akkor is azt mondhatom, hogy enyém az erkölcsi győzelem. Hanem egyszerűen azért, mert magammal nem tudnék elszámolni vele.

Ezért nem örülök a Momentum akciójának! Éljen a demokrácia, éljen a jogállam!

Fekete-Győr Andrásnak igaza volt abban, amit elmondott. Abban nem volt igaza, ahol és ahogyan elmondta.