Megint közlekedés…

vasút
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Sch. Zs. monogramú olvasóm küldte az alábbi emailt:

Érden élni érde(k)es…

Különösen, ha az ember a tömegközlekedésre kénytelen hagyatkozni.

Tavaly decemberben a MÁV örömmel tette közhírré, hogy a Volánnal egyeztetve sikerült összehangolni a vasúti és a buszos közlekedést.

Hááát… ezt itt Érden nem hogy nem észleltük, de ha lehet, most sokkal rosszabb, mint valaha is volt.

Egyetlenegy Budapestről Érd felsőre érkező vonattal sem lehet elérni a Lőcsei úton keresztül járó 755-ös buszokat. Az még lenyelhető lenne, hogy max 25 percet várni kell, de annál dühítőbb nincs, amikor egy vonat érkezési ideje …óra 21 perc, a busz pedig …óra 15 perckor már távozott.

Ennél már csak az esti (éjszakai), valamint a hétvégi közlekedés idegesítőbb. Óránként ugyan két vonat is jön Érd felé Bp.-ről, de… és ez valami fenomenális óra 55-kor és órakor. Természetesen ezzel sem lehet elérni szinte semmilyen Volános járatot.

Jó hír, megnyitották az Érd Alsón keresztülmenő vonalat!! Halleluja! Viszont a fent leírt éjszakai és hétvégi problémákat ezzel sem orvosolták.

Nem hiszem, hogy ez csak az én szememet csípi… pedig már lassan egy éve ez az áldatlan állapot van. Azon már ki se akadok, hogy nyáron a Balatonra NEM lehet közvetlenül Érdről leutazni…

Amikor 2003-ban ideköltöztünk ez egy jó vasúti közlekedéssel megáldott város volt, innét bárhová el lehetett jutni. Nem hiszem, hogy ilyen közlekedés szervezéssel nagyon lehetne küzdeni a jó levegőért. Előbb utóbb mindenki kocsiba ül. Talán még én is… Vagy lehet, hogy pont ez a cél??

Állítólag a képviselő testületet már próbálkozott a MÁV-nál Balaton ügyben, de elhajtották őket. Csak azt nem tudom, akkor ki is képviseli az érdiek érdekeit? 🙂

Eddig tartott a levél, és most jönnek az én gondolataim.

Az utolsó mondathoz csak annyit tennék hozzá, hogy ez sajnos általános probléma ma Magyarországon. Mármint nem a képviselet hiánya, hanem hogy nem tudnak elérni semmit.

Az önkormányzat egy helyi szervezet, a MÁV egy állami cég, a Volán meg magáncég. Gyakorlatilag bármit kérhet az önkormányzat, simán mondhatják a másik oldalakról, hogy „jó, de ez nekünk miért jó?”. A Volánnál gondolom pénzben gondolkodnak, és ezzel ők közvetlenül nem nyernek semmit, hát nem csinálnak semmit. A MÁV-nak meg az összes többi állomással is össze kell hangolnia, mert lehet, hogy ha ideér 10 perccel korábban, akkor egy másik összekötésnél nem 20 percet kell várni, hanem 30-at, amiért az ottaniak morognának. Már ha egyáltalán a menetrend szerint járnak, hiszen az csak tájékoztató jellegű.

Egyik nap Facebookon egy megosztáshoz többen is hozzászóltunk, és kiderült, hogy Érden gyakorlatilag csak tömegközlekedéssel, gyalog, bringával és kocsival nem lehet közlekedni. Egyre nagyobb igény van a teleportálás feltalálására. 🙂