Pest megye és Budapest különválása

malacpersely, pénz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Egy ideje már asztalon van ez a téma, de azon kívül, hogy a Pest megyei települések egy része támogatja, nem sok minden történik. Ha jól rémlik, még 2002-ben mondta Demszky, hogy „minek”. Azóta is nagyjából ilyen a hozzáállás a főváros részéről.

Most ismét lecsúsztunk a határidőről, maradunk egy csapat. De ha mégsem, az sem változtat semmit, mert az egész az uniós pénzek elosztásáról szól, és azt jelenleg már a 2014-2020-as időszakra eldöntötték.

Mindenesetre ebből a vesztes állásból is próbálja a megye kihozni a legtöbbet, egyezkednek Budapesttel: az Érdi Híradó cikke.

A cikkben ugyan tényként kezelik, hogy nem válhatunk külön 2020-ig, de elvileg van egy jogszabály, ami szerint 2015 december 15-ig meg kell vizsgálni a régió szétválásának lehetőségeit és következményeit.

A NUTS felülvizsgálata EU szinten (a területek beosztását meghatározó rendszer) 2016-ban esedékes, vagyis nagyon kell iparkodni, hogy az esetleges 2015 év végi ajánlás alapján a 2016-os felülvizsgálatra már kész tényekkel álljuk az EU elé.