Amire büszkék lehetünk: Fundoklia-völgy

túra
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 13 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Nagyon sok mindenről írtam mostanában, és sajnos elmaradtam a saját ötleteimmel. Ezért itt a következő rész az „amire büszkék lehetünk” sorozatból.

Az érdiek csak Mélyárokként emlegetik, de a hivatalos neve Fundoklia-völgy. A hely védettséget élvez az ott megtalálható védett növény és állatfajok miatt.

A völgyet sajnos időről időre takarítani kell, mert nem mindenki értékeli a természet szépségeit, és csak simán eldobálja a szemetét.

A területen egyébként túristaút vezet keresztül, lehet mászkálni és nézelődni. Persze csak módjával, a természetet nem rongálva, és csak óvatosan, hiszen maga a terület nem túl nagy.

A természeti kincsek (állatok és növények, melyek közül kifejezetten erre a völgyre jellemző, csak itt találhatóak is vannak) mellett még említésre méltó maga a völgy geológiai jellemzője. A völgyben ún. fiatal mészkő található, amelyik külön is érdekes lehet azoknak, akik az ilyesmikre fogékonyak.

Végül magának a völgynek a weblapja (sajnos sok menüpont nem működik), illetve az érdi Környezetvédő Egyesület weblapja, akik a völgyet különösen szívügyüknek tekintik.