Amire büszkék lehetünk: Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 13 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Az 1983 októberében, Érden megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőművészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele. Állandó kiállításaik mellett évente 2-3 időszaki kiállítással várják látogatóikat.

A kiállítások, szervezett tárlatvezetések mellett nagy hangsúlyt helyeznek a helybeli általános- és középiskolákkal való kapcsolatra. Gyakoriak a múzeumi órák, foglalkozások, feladatmegoldással egybekötött vetélkedők, szakkörök, autóbuszos kirándulások. Nyári táboraik során a környezetvédelmi tudatformálás az elsődleges céluk. A földrajzot oktató pedagógusokkal történő kapcsolattartás rendszeres formája az előadással egybekötött szakmai továbbképzés.

A múzeum szervezi az érdi gimnáziumba kihelyezett ifjúsági kört, melynek rangos előadói egyetemi oktatók, kutatók. A felnőtt érdeklődők számára a Múzeumbarát Körben havonta tartott előadások jelentenek vonzerőt.

Könyvtáruk 9000 kötettel várja a kutatókat, diákokat melyek a legjelentősebb magyar utazók munkáit, földrajztankönyveket illetve útleírásokat gyűjtötte össze. A helyben használható könyvtár számos darabját adományozás útján kapta az ntézmény.

A közművelődési munka fontos része a sajtóval, rádióval, televízióval való kapcsolattartás. Évente 2-3 rádió- vagy televíziós műsort sugároznak a múzeumról, s több tudományos, ismeretterjesztő film szakanyaga készült az intézményben.

A Magyar Földrajzi Múzeumban 1983 óta működik a Múzeumbarát Kör. Jelenleg 75 taguk van, akik tagdíj fizetésére nem kötelezettek, de adományaikkal gyakran támogatják az intézményt. A Múzeumbaráti Kör tagjai minden hónapban egyszer részt vesznek ingyenes diavetítéses előadásaikon illetve évente egy alkalommal megrendezett önköltséges autóbuszos kirándulásaikon.

Eddig a múzeum weblapjáról idéztem, ez a hivatalos változat.

Az én változatom sokkal rövidebb: kellemes környezet, kellemes légkör, segítőkész munkatársak. Az igazgató (azon kívül, hogy nagyon is szakmabeli) egy aranyos, lelkes ember, az igazgatóhelyettes úgyszintén, és a munkatársak is hozzáértők, lelkesek, aranyosak. Ez egy olyan hely, ahol azok dolgoznak, akik szeretnek ott dolgozni.

Mint mindenki tudja, pont most éppen építés alatt áll az épület. Kicsit felújítják, illetve kapnak egy új részt is a tetőtérben.