Legyél te is hős!

Batman, hős
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 2 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Bambulok körbe a neten és látom, hogy mennyire menők a városban tevékenykedő politikusok. Kiderítik az árakat! Megszerzik az adatokat! Hozzájutnak a szerződésekhez! Mint egy James Bond! Mint egy Batman! Mint egy Harry Potter! De szeretnék én is ilyen lenni!

A jó hírem az, hogy nem kell titkosügynöknek, szuperhősnek vagy varázslónak lenni, hogy te is „kideríts”, „megszerezz” és „hozzájuss” olyan adatokhoz, részletekhez, amikre kíváncsi vagy.

Amit ilyenkor a politikusok használnak, az nem erő, hatalom, összekacsintás, belső kör, vagy valami titkos tudás, hanem ezt úgy hívják, hogy közérdekű adatigénylés és bárki előadhatja.

A város weblapján is megtalálható a pontos leírása és menete.

A lényege az, hogy mindenki jogosult megismerni a város működéséhez, életéhez és dolgaihoz kapcsolódó dokumentumokat. Az igényt a jegyzőnek kell eljuttatni emailben, levélben, hivatali kapun keresztül vagy szóban.

Amennyiben az adat kiadható, azt záros határidőn belül (15 nap) meg kell kapnod. Bizonyos adatok és dokumentumok nem adhatók ki, vagy anonimizálva, illetve kitakarva ismerhetők csak meg. Választ minden esetben kapnod kell, ha valami nem adható ki, akkor egy részletes indoklással, hogy mi az akadálya.

Ne dőlj be, amikor azt olvasod vagy hallod, hogy valaki „hozzájutott” egy szerződéshez, hogy „megszerzett” egy tervrajzot, vagy hogy „kiderítette”, mennyibe került valami. Simán küldött egy emailt a jegyzőnek a kéréssel és megkapta a kért adatokat.

Ezt te is megteheted bármikor, neked is válaszolni fog a hivatal és te is jólértesült lehetsz, nagyon kevés befektetett munkával.

Én vagyok Batman! És te is! És ő is! És mindannyian!