Képviselői beszámoló – 2020

lista
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 4 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Tagja vagyok a Fenntarthatósági Bizottságnak, Szociális és Egészségügyi Bizottságnak és a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottságnak. Ezek munkájában, ülésein részt vettem, a témától függően néha passzívabbul, néha aktívabban. A közgyűléseken is megjelentem, részt vettem a munkájában, ha jól számolom, akkor összesen kettőt hagytam ki az évben.

Folyamatos kapcsolattartás és információszolgáltatás a lakóknak telefonon, Facebook üzenetekben, emailben. Nagyon változatos kérdésekkel kerestek meg, a tüzelőutalvány kérdésétől az építményadón át az illegálisan lerakott hulladékot beleértve egészen a fakivágási engedélyig.

A VMG környékét próbáltuk kicsit alakítani. Az eddig is parkolónak használt részeket az óvoda oldalában és a másik oldalon durva aszfalttal láttuk el. Ez segíti azt is, ha két autó megy egymással szemben, akkor kényelmesen le tudjanak húzódni egymás mellé. A vasút felőli oldal rendben tartása a tankerület dolga lenne, ennek ellenére volt azért ott egy kis tereprendezés és egy kis rendbetétel, hogy a környék jobban nézzen ki.

Az Érd – Érd Alsó összekötő melletti területen a Hírnök utcába 20-as táblákat rakattunk ki, hogy a teherautók ne száguldozzanak, és a Hírnök-Eszperantó-Ügyész útvonalon a locsolókocsi is megjelent párszor, hogy ne legyen akkora por. Ez nem túl sok, de egy darab locsolólkocsija van a városnak, ezért ez is nagy eredménynek számít.

Részt vettem a 2019-es év végén a karácsonyi ételosztásban mint segítő és több szervezetet, alapítványt és kezdeményezést is támogattam kisebb-nagyobb pénzbeli hozzájárulással vagy munkával, tudással. Ezek általában civil szervezetek voltak, de belefért az is, hogy az ÉKFI és a Szociális Központ megfelelő embereit összehozzam, hogy kisteherautóval ki tudjanak szállítani fűtéshez fát néhány rászorulónak.

Elkészítettem, frissítem és karban tartom a város koronavírussal foglalkozó weblapját. Az erd.hu weblap átalakítása megkezdődött, sajnos ez sokkal nagyobb projekt, mint először gondoltam. Sok benne az inkonzisztencia, nem egységes a fent lévő anyagok formátuma, sok minden fent van, aminek kétséges, hogy fent kell-e lennie és sok minden nincs fent, aminek pedig fent kellene lennie. Mindenképpen kell egy felelős, aki csak ezzel foglalkozik teljes munkaidőben: összeszedi az anyagokat az irodáktól, egységes formátumba hozza, feltölti a megfelelő kategóriába. Segítségemmel elkészült egy lakcím szerinti képviselő-kereső, hogy ha valaki nem tudja, akkor könnyen megtudhassa, kinek a körzetébe tartozik.

Az Elöljáró-Velencei kereszteződésben megújult a csomópont, de a tervekhez képest több plusz munka is felmerült. Az Elöljárón lakóknak meg kellett oldani a kocsibehatóját, az utcán az egészet fel kellett újítani, miközben az eredeti tervben csak a két szélén két sáv szerepelt. Meg kell még oldani a páratlan oldalon egy járdát, mert az ott élők el vannak most vágva, és nem túl egészséges a most már nagyon forgalmas úton keresztül járkálni. A járda folyamatban van, most éppen a miatta megszűnő fák helyett ültetendő új fák helyét kell megtalálni a közelben. Helyileg ide tartozik, hogy a Hivatalnok utca végének lezárását gyalogos- és kerékpárosbaráttá tettük.

Idén (illetve első körben, ami jövőre is átcsúszik) a Zsolt és a Mikszáth Kálmán utcát fogják aszfaltozni. Ezen felül sok kátyút és járdahibát jeleztem az ÉKFI és a városüzemeltetés felé, ezek nagy részét is sikerült megjavítani. A Kálvin téren a kulcsosnál a beszakadt parkoló-részt is sikerült ismét használhatóvá tenni.

A pandémia első hulláma alatt összeszerveztem egy pár önkéntest, akik 3D nyomtatással arcpajzsokat készítettek. A pajzsokból kapott a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény, a háziorvosok, a fogorvosi ügyelet, és a hivatal emberei is, akik jártak ki esetleg fertőzött intézményekbe. Ehhez kapcsolódik, hogy amikor a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény beadott egy pályázatot, hogy több támogatást kapjon a minisztériumtól, természetesen mellé álltam és jártam Dr. Aradszki Andrásnál is, hogy támogassa az ügyet.

Továbbra is a Járókelő ügykezelője vagyok, az Érddel kapcsolatos eseteket kezelem, most már három társammal együtt.

Sok helyen gond van az esővíz-elvezetéssel, eddig a Töhötöm-Sándor utca kereszteződésnél történtek változások, jelenleg a Petőfi-Vörösmarty kereszteződésen dolgozunk. Sajnos nem lehet mindenhol megnyugtatóan a végére járni, van olyan utca, ahol olyan keskeny a szabad terület, hogy nem fér el semmi az út és a kerítés között, itt egyelőre nincs mit tenni.

Az építkezések és főleg a társasház-építkezések is okoznak elég gondot. Elég csak az Alispán utcára gondolni vagy a Bethlen Gábor utcára, ahol először az építők foglalnak el minden lehetséges közterületet, nem ritkán 8-10 autóval parkolva egyszerre egy kis részen, a teherautóforgalom, az ezzel járó úttest hibák, zaj, por, utána pedig amikor a beköltözők észreveszik, hogy nem tudnak az utcán megállni, vagy rossz helyen van a buszmegálló. A jogkört elvették az önkormányzattól, kevés lehetőségünk van ezekkel mit kezdeni, a legtöbb, amit megtehetünk, hogy a közterület felügyelet néha ránéz ezekre a területekre és figyelmeztet vagy büntet, ha olyat vesz észre. A HÉSZ felülvizsgálata folyamatban van, remélem ebben meg tudunk szabni olyan határokat, amik ezek egy részét orvosolni tudják.

Részt veszek az Ez a minimum! munkacsoport munkájában, ami az átláthatóbb és érthetőbb önkormányzatot próbálja tető alá hozni. (Az erd.hu átalakítása is az egyik lépés ezen az úton.)

Ábel András halála után az Érd Médiacentrum segítségét igénybe véve megkerült a Monda és valóság határán című tíz részes műsor, ami többek között az ő közreműködésével készült és megtekinthető az ÉrdMost YouTube csatornáján.

Nem szeretnék senkit kiemelni, mert félek nem lenne teljes a lista, hiszen annyian álltak mellettem: köszönöm mindenkinek, aki segített szóval vagy tettel ebben az évben!