Járókelő

Járókelő
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 4 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Nagyjából két éve indult a Járókelő érdi ága. Nem futott fel úgy a dolog, ahogy szerettük volna, de vannak eredményeink.

Bejelenteni roppant egyszerűen tudsz, regisztráció után csak egy cím és egy fénykép kell hozzá, mobilról is megoldható, otthonról gép elől is. Ez igazából még egyszerűbb is, mint Facebookra kiírni, hogy mit láttál vagy miért vagy mérges. Lehetőséged van anonim bejelentés tételére is, ha valamiért nem szeretnéd, hogy lássák a nevedet a bejegyzés mellett.

A bejelentésed egy várakozási sorba kerül, ahol egy önkéntes megnézi, hogy elég információ van-e hozzá, a fényképen nincs-e felismerhető arc vagy rendszámtábla, a leírás érthető-e. Ha mindez rendben van, akkor megnézi ez kihez is tartozhat, ebben segít neki az, hogy milyen kategóriában adtad le a bejelentést.

Utána már csak várni kell az illetékes válaszára vagy cselekvésére. Minden állapotváltásról, válaszról, további kérdésről emailben értesítést kapsz.

Az első bejelentés 2018 május 5-én kelt, azóta 93 bejelentés érkezett. Lehetett volna több is, de csak alaphangon próbáltuk az oldalt terjeszteni. Megemlítettük itt-ott FB csoportokban, matricát osztottunk az egyik Érd Körbén, illetve szóban próbálkoztunk még.

A 93 bejelentésből

  • 48 visszaigazoltan megoldott, ami több, mint az ügyek fele
  • 23 megoldatlan
  • 4 megerősítésre vár a bejelentő részéről
  • 17 válaszra vár az illetékes részéről

Mindezt térképen is meg tudjátok nézni, csaknem egész Érdről érkeztek bejelentések.

A megoldatlanok oka leginkább az, hogy olyanokat jelentettek be, amikre nem tudnak a hatóságok érdemben reagálni. Ilyen például az új közlekedéstechnikai megoldások alkalmazása (körforgalom, jelzőlámpa), vagy a folyamatos parkolási gondok, amik idővel mindig újratermelik magukat.

A megoldottaknál gondoltam készítek valami statisztikát, hogy milyen gyorsan oldották meg, de rájöttem, hogy nincs értelme. Van olyan bejelentés, amit egy nap alatt megoldottak, van amire négy hónapot kellett várni.

A kátyúzások különösen elhúzódhatnak, mert ütemezetten mennek végig egy-egy területen. Hiába jelenti be valaki, hogy valahol van egy kátyú, ha arra a területre csak a következő negyedévben kerül sor.

Az illetékesek általában válaszolnak, de sok esetben csak elvégzik a munkát és nem jeleznek vissza, ezért néha érdemes ránézni a bejelentett problémára, hogy még fennáll-e.

Ha jót akarsz tenni városunknak és magadnak, a javasolt módszer:

  • kipróbálod és könnyedén kitanulod a járókelő.hu használatát.
  • ott bejelented az észlelt problémát. Ha érdemesnek látod, az adott bejelentkezés hivatkozásának elküldésével tájékoztatod képviselőd.
  • követed a bejelentés előrehaladását, és értékeled a folyamatot.

Végül továbbadod tapasztalataid ismerőseidnek!