Javaslat Érd Megyei Jogú Város lakáskoncepciójának elfogadására

ház
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 4 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Közgyűlés 2019.12.19. – 12. napirendi pont (letölthető innen)

Érdnek van egy lakáskoncepciója, amit 5 évenként felülvizsgál a képviselőtestület. A mostani javaslat a 2020-2025 közötti időszakra, a lakás célú ingatlanokra vonatkozik.

Jelenleg 34 ilyen ingatlan van, mindegyik bérlakás. Ebből 5 olyan van, amit a bérlő bizonyos feltételekkel megvehet, a többi mindenképpen az önkormányzat tulajdonában marad. Majdnem az összes lakás lakott, csak pár van, amelyik felújításra szorul, és utána lehet költözni. A szerződések vegyesek: határozott és határozatlan idejűek is vannak közöttük, ez utóbbiak kevesebben.

Külön öröm, hogy idén az egyik lakást egy óvodapedagógus fogja megkapni, mint szolgálati bérlakást.

A javaslat második része tartalmazza, hogy „A Közgyűlés kinyilvánítja, hogy prioritásként kezeli az új bérlakások építését, illetve ennek megvalósítása érdekében a pályázati lehetőségek felkutatását.”

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi városvezetés nem mondja azt, hogy minden szociális lakásra adott forint kidobott pénz. Igenis törődik az emberekkel, hogy ha valakinek hirtelen szüksége lenne egy lakásra, akkor legyen egy olyan „készlet”, amivel segítséget tudna nyújtani.

Jelenleg egyszerűen nincs olyan lehetőség, hogy ha valaki bajba kerül (például leég a háza), akkor az önkormányzat ideiglenesen el tudja helyezni valahol. Teljesen magára, a családra és a barátokra van utalva.

Az óvodapedagógusoknál, szociális ellátó rendszerben dolgozók, rendőrök számára is vonzó lehet egy olyan megoldás, ahol szolgálati lakásokat tudnak igénybe venni.

A javaslatot 17 igennel, egy tartózkodással elfogadta a közgyűlés.