Kommunikáció, információmegosztás

kommunikáció
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 5 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Most a kommunikációról az információmegosztásról, az információkról szeretnék beszélni.

Van az Érdi Újság, az ÉrdTV és az Érd FM. Ezek úgy nagyjából rendben vannak. Természetesen az Érdi Újságnak meg kell oldani rendesen a terjesztését. Az ÉrdFM úgy hallottam jól teljesít, az ÉrdTV-ről nincsenek igazából információim. Én csak azt látom hogy amikor neten (YouTubon) nézem, mondjuk a Híradót, vagy a Párbeszédet, vagy valamilyen másik műsort, akkor a látogatottsága igen alacsony. Én ezt annak veszem be, hogy valószínű mindenki közvetlenül tévén nézi.

Lássuk a város weblapját! Nemrég frissült a kinézete, kicsit jobb lett, kicsit maibb lett, kicsit színesebb lett, aminek nagyon örültem. Viszont a tartalma az gyakorlatilag semmit nem változott. Tehát ugyanolyan érdekes, néha ad-hocnak látszó kategóriába van osztva minden, ráadásul eltűntek például az RSS feedek, technikailag nehezebb figyelni az oldalt. Folyamatosan nézni kell, ha az ott lévő dolgokról értesülni szeretnél.

Tehát a város weblapját nagyon meg kellene újítani tartalmilag. A fontos információk fent legyenek, a fontos információk könnyen elérhetőek legyenek, könnyen kereshető legyen a weboldal és úgy általában fent legyenek az információk. Nagyon sokszor látjuk azt, hogy felkerül valami aztán valahol a szövegben van olyan hogy lásd a mellékletben, viszont a melléklet nem található a weblapon. Ez egy szakma konkrétan, tehát valakinek ott ezt úgy kellene kezelni, hogy ez a munkája.

Nem tudom hogy most van-e ilyen személy vagy ilyen szervezet kijelölve az önkormányzaton belül, akik ezt kezelik, ezt nézik, ezt figyelik, hogy ne csak fel legyen hányva némi információ, hanem az információ naprakész legyen, hogy az információ olyan formátumban legyen ami emészthető, és ne csak sima copy-paste legyen egy Word dokumentumból vagy valamilyen más doksiból. Ezen tehát nagyon változtatni szeretnék.

Aztán amit elkezdtem az Érdekfeszítővel: a város eseménynaptára. Próbálok naprakész lenni, próbálok mindenféle eseményt bele venni és próbálom terjeszteni is természetesen. Ez jelenleg ott tart, hogy (most néztem meg nemrég) az előző 30 napban 1600-an nyitották meg az esemény naptárat. Ami nem kis szám tehát igény igenis lenne rá. Ez sok energiámat elveszi és még így sem teljes az eseménynaptár.

Ezt mindenféleképpen valahogy városi kézbe kellene adni/venni/tartani, hogy oda a bárki bejelentkezhessen, akinek van valamilyen eseménye: az legyen akár egy fitneszközpont, akár egy civil csoport, akár egy sportegyesület, akár egy kulturális egyesület, cég, gyakorlatilag bárki. Ami Érden történik az valószínű azért történik mert valakit érdekel és ha valakit érdekel akkor tegyük elérhetővé az embereknek.

Másik nagy gondom a városon lapjával és úgy általában a városi kommunikációval, hogy van egy rakás weblap. Van az erd.hu, van az erd40.hu, van a csatornázásnak egy különben weblapja, van a hulladékkezelésnek egy külön weblapja és valószínűleg még egy pár maréknyi, ami most vagy nem jut eszembe, vagy még én sem vettem észre hogy léteznek.

Ezeket valahogy egymásra kellene linkelgetni, egymásról elérhetővé tenni, és a híreket átvenni rendesen. Ezt úgy értem hogy ha valami van a csatornázásról akkor megjelenik a csatornázás weblapján (amit valószínű én nézek egyedül évek óta) illetve megjelenik az erdmost.hu-n (ami nagyon helyes), valószínűleg benne lesz a híradóban is, de a város honlapján egy szó nem esik róla. Ez is valószínűleg azért van mert a város honlapja most egy egészen nagy massza. Van ott minden, de tényleg abszolút minden, amiknek valószínűleg nem csak külön kategóriában hanem neadjisten külön weblapokon vagy külön területeken kellene léteznie, külön felelőssel, külön fenntartóval, külön kezelővel.

Ha most én azt mondom, hogy szeretnék megtudni mindent mondjuk a csatornázásról, az útépítési programról, a Modern Városok Programról, akkor bizony külön-külön el kell kezdenem bogarászni x darab weblapot, beleértve az erdmost.hu-t is például, hogy lássam mikor mi történt, mikor ki mit nyilatkozott, hogyan mennek a dolgok, mikor van kész a terv, mikor van kivitelezés fázis, közbeszerzés, miegyéb… ezekről nagyon keveset tudni és ezek is szét vannak szórva. Ezeket jó lenne úgymond aktákba szervezni, ha valaki rákeres hogy mondjuk Modern Városok, akkor ott legyen szépen, időrendben, hogy mikor, mivel, mi történt.

Ez az információmegosztás nagyon fontos, mert néha már most is lehet látni, hogy az önkormányzat illetve a Polgármesteri Hivatal küzd azzal, hogy bizonyos információkat úgy tegyen közzé, ahogy valójában történtek és ne a szó beszédre alapozva terjedjen el ennek, annak, amannak a híre.

Tehát kommunikáció, információmegosztás, online jelenlét és egy rakás apróság amit nem mondtam ezekkel kapcsolatban mert annyira egyértelműnek tűnnek a 21. században, hogy igazából az a kérdés miért nem lépték meg eddig.