Érdi Baseball Egyesület

Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 10 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Szeptember végén Kocsner János meghívott, hogy nézzem meg az érdi baseballosok egyik meccsét és hogy beszélgessünk kicsit. Nagyon sok mindent megtudtam, amiről eddig fogalmam sem volt, és köszönöm szépen neki a meghívást.

Az érdi egyesület az egyik első , és jelenleg a legnagyobb Magyarországon. Az egészet egy baptista misszionárius (Terry Lingenhoel) kezdte el, és jelenleg is ő az egésznek a szíve-lelke, motorja, persze jó sok segítővel kiegészülve.

Az egyesület nyolc csapattal vesz rész a Nemzeti Bajnokságban, amik között van női softball csapat is. Mivel ez hazánk legnagyobb ilyen egyesülete, sok játékos van, és sok tehetséges is. Ezért a korosztályos nemzeti válogatottakban is sok érdi van jelen, sőt, a női válogatott gerincét is érdi játékosok adják. Mindkét szinten nagyon jó teljesítményt nyújtanak, tehetségüket itthon is és külföldön is elismerik.

A konkrét érdi csapatok nemzetközi terepen is megállják a helyüket, sok kupán vesznek részt, és mindenfele ismerik őket Európa-szerte.

Terrynek hála évente párszor igazi amerikai edzőkkel tudnak dolgozni, ahol nagyon sokat tanulnak. A meccsbírók is általában ebből a körből kerülnek ki, különféle Magyarországon élő baseballhoz értő személyek segítenek, adják tovább a tudásukat.

Sajnos mivel nem a kiemelt sportok között szerepelnek, ezért nincs igazi támogatójuk. Mindent saját maguk, illetve a szülők és segítők teremtenek elő.

Az eszközök egy részét különféle amerikai egyesületektől tudják kedvezményes áron megvásárolni. Ezek általában használt, de jó állapotban levő eszközök, és természetesen a szülők is igyekeznek mindent megadni a csapatoknak.

A pályát (ami egyébként egy nagy pályából, egy kicsiből és egy softball pályából áll) sikerült 25 évre kibérelniük az önkormányzattól. Viszont minden rajta elvégzendő munkát saját maguknak kell megoldani vagy kifizetni, legyen az simán a gyep nyírása, karbantartása, salak rendelése és terítése, vagy áram bevezetése.

A pénz hiánya miatt télre gyakorlatilag leállnak, mert fedett helyes edzésre nincs pénzük. Heti 4-5 óra kellene csapatonként, és a terembérlet a legtöbb helyen olyan 10.000 forint óránként, ezt nem tudják előteremteni.

A meccsen egyébként nem maradtam végig (szombaton a junior ligában volt meccsük, vasárnap a senior ligában, és volt egy softball meccsük is Nagykanizsán), de amit láttam, az nagyon tetszett. Valamikor még szakközépben mi is próbálkoztunk egyszer-kétszer softballal, szóval nem volt teljesen ismeretlen a játék.

Az érdi játékosok (Giants) tényleg jók voltak, szombaton mind a két meccsüket magabiztosan hozták, és ezzel a Little League Junior bajnokság győztesei lettek. De ami még fontosabb volt, mindenki jól érezte magát.

A csapatok ugyan két külön boxban voltak, de nem ellenségek voltak, hanem ellenfelek, sokat mosolyogtak, tapsoltak akár egymásnak is. A meccset hangosították, a szünetekben volt kis zene, a meccs közben kommentátorral, és a helyiek egy kis büfét is összeütöttek a játékosoknak. A játékosok, segítők,  szülők mind ismerték egymást, köszöntötték egymást. Egy nagy családi összejövetel volt az egész, ahova csak a morgós nagybácsit nem hívták meg.

A webcímük erdbaseball.hu, ott megtalálhatjátok az elérhetőségeiket is, és szeretettel várnak mindenkit, aki beszállna: akár csak nézőnek, akár játszani, akár segítőnek, esetleg támogatónak.