Pest megye elszakadása Budapesttől régiós szinten

malacpersely, pénz
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Egyre többet lehet erről a témáról hallani. Gomba község önkormányzata egész kampányt indított ezzel kapcsolatban, és a megyében levő 186 településből már 100 csatlakozott hozzájuk. Érd ugyan nincs közöttük, de tudjuk, hogy a mi önkormányzatunk sem először veti fel ezt a témát.

A jelenlegi helyzetben Budapest és Pest megye egy régiónak számít, ezért az Uniós pénzek elosztásánál egyben nézik az egészet.

A számolásnál az egy főre eső GDP átlaghoz képesti értéke számít. Ha 85% alatti ez az érték (egész EU-ra számítva), akkor az a terület felzárkóztatás címen juthat különféle támogatásokhoz.

Jelenleg ez a Budapest+Pest megye kombóra számolva 79-80%-ot jelent, tehát némi pénz csordogál. Viszont ezen belül Budapesten 200% feletti az érték! Ha ehhez hozzávesszük a lakosság számát, ami Budapesten nagyjából 1.7 millió (KSH 2012 január), Pest megyében pedig 1.2 millió ember, akkor egyből szembe ötlik, hogy Budapest nagyon felhúzza ezt az átlagot.

Egyszerűen megfogalmazva: Budapest fejlettsége miatt támogatási pénzektől esünk el.

Az EU következő költségvetése 2014-2020 közé fog szólni, erről már biztosan lemaradtunk, mert márciusig kellene ez ügyben lépni. De később is be lehet jelenteni az elhatározást, csak akkor onnantól lehet a pénzekre külön pályázni.

A Magyar Közlönyben megjelent egy jogszabály is, amely arra kéri fel a minisztereket, hogy 2015. december 15-ig vizsgálják meg a régió kettéválasztásának lehetőségét.

A következő érdekes határidő 2016, amikor a területek beosztását meghatározó rendszer (az ún. NUTS rendszer) felülvizsgálata esedékes.

Egyébként a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is támogatja a különválást, és példának Prágát és Berlint hozták fel, amik szintén külön régióként szerepelnek.

Egyébként nem ez az egyetlen megoldás, legalábbis ha valaki egy régió szélén helyezkednek el. Nagykőrös például népszavazást ír ki, hogy inkább Bács-Kiskun megyéhez tartozzanak, míg Ercsiben felvetették, hogy inkább Pest megyéhez tartoznának.

Folyik a helyezkedés, kíváncsian várjuk, mi történik.