Iskolaátadás?!?!?!

oktatás, iskola
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 11 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

A kormány kitalálta ugye azt, hogy januártól átveszi az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól. A fenntartáson a tanárokat és a dolgozókat értették. Az üzemeltetés viszont az önkormányzatoknál marad, vagyis a rezsi, a karbantartás, és az ezzel kapcsolatos dolgok. Eredetileg a 3.000 fő alatti településeknél ezeket is teljesen átveszi az állam, a többi település pedig dönthet, hogy megtartja-e, vagy ők is át szeretnék adni. 

Érden több, mint 60.000 ember él, ezért a település dönthetett, és a közgyűlés megszavazta, hogy ha lehet, akkor az üzemeltetést is átadják. Ezzel nincs egyedül, a majdnem 500 településből, akik választhattak, majdnem a fele átadná.

A települések listáját most hozták nyilvánosságra, miután többen már mindenfélét vízionáltak.

Az FN24 kérte a listát, de nem kapta meg, bár végül a lista valahogy kikerült. Ebben voltak meglepetések, például az, hogy majdnem száz kis település kérte, hogy mégis náluk maradhasson az üzemeltetés.

Az Eduline is megkapta a listát, és meglepődtek, hogy olyan városok is közöttük vannak, mint Pápa vagy Nagykörös.

Az Index.hu sem maradt le, de ők már jobban körüljárták a témát és kerekebb a kép, hogy a városok nem csak azért mondanak erről le, hogy egyszerűen szabaduljanak, hanem mert eddig is kigazdálkodhatatlan terheket jelentettek ezek az összegek.

A Barikád pedig már egyenesen azt veti fel, hogy erre az állam sem készült fel, és nem lehet tudni, hogy elfogadják-e ezeknek a városoknak a döntését. 

Ugyanis a dolog nem automatikus, hiába kéri az önkormányzat. A kérést megvizsgálják, és egy bizottság dönt arról, hogy át tudják, át akarják-e venni az üzemeltetési terheket is, vagy az inkább maradjon az önkormányzatoknál.

Az Origo cikke szerint nagy a káosz, mert hamarosan meg kellene kötni a szerződéseket, de döntések még nem születtek. Sőt, még megy az ötletelés is, hogy lehet fel kellene emelni a határt, és az 5, vagy éppen a 10 ezer fő alatti lakosú településeknek vennék át teljesen a kezelését.

És éppen elmentettem a bejegyzést, amikor az Index.hu-n újabb hírek jelentek meg. A kormány is úgy látja, hogy elszámolta magát, ezért arra vár, hogy a települések lépjenek vissza. Ha meg nem, akkor a nagyobb településeknek majd be kell szállni valamilyen szinten a költségekbe. Viszont a kisebb települések hiába kérik, hogy megtarthassák, ha a miniszter úgy gondolja, akkor pedig át kell adniuk.

Úgy látom, ez egy igen jól átgondolt, és a szabályok aprólékos lefektetésével készült tervről van szó.