Kedves Érden építkezők!

építkezés
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 3 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Múlt héten a Bethlen utcából hívott egy ott lakó, hogy egy hete elindult a harmadik társasház építése és már baj van. Ezt a lehetséges veszélyforrást már előre jelezte, és táblát kért, hogy ne legyen olyan káosz, mint az első kettőnél. (Nem mintha egy sebességkorlátozó vagy egy megállni tilos táblát bárki is figyelembe venne.)

A pánikszerű hívásra megpróbáltuk mozgósítani a köztereseket, hogy nézzenek már rá, mi történt, közben a lakó felhívta a rendőrséget is.

Kimentek a rendőrök, a közteresek és a városüzemeltetés munkatársa is. A rendőrök nem sok mindent tudtak tenni, el is mentek. A közterületesek sem tudtak hirtelen mit kezdeni, mert a baj már megtörtént, már nem volt „fennforgás”, ezért a városüzemeltetés munkatársa vette fel a jegyzőkönyvet.

Az itt lakók jelezték már nem egyszer, hogy az építkezéseknél a különféle járművek szorosan parkolnak az út szélére, ezzel a csapadékvíz-elvezetőt veszélyeztetik. Most ezt élőben nézték végig, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem tolta be a nehézgép a csapadékvíz-elvezető falát. A szerencse egy fa képében érkezett, aminek a gép nekiment, ezért észrevette, hogy nem mehet már tovább.

Egy másik utca elején a héten négy kisebb-nagyobb teherautó állt az építkezéshez. Mivel a kerítés az úttól kb egy méterre van, ezért javarészt az utcán, ha valaki arra fordult volna be, nem tudott volna tovább menni, mert szemből folyamatosan jöttek.

Egy harmadik utcánál az építkezés során felbontották a járdát és elkerítették. Voltak kint közteresek és felszólították őket, hogy az közterület, erre beljebb húzták a kerítést, egy sártengert hagyva ott. Aztán szórtak rá némi murvát, de azt is a ráálló kocsik belenyomták a sárba, de mindegy is, mert úgy állnak ott is kocsikkal, hogy mindenképpen ki kell menni az úttestre, ha el akarsz menni.

Nem is mondom tovább, mert mindenki tudna ilyeneket mondani. Áldatlan állapotok, ahogy mondani szokás.

Az építési vállalkozók egy része semmilyen szabályt nem tart be.

  • Nem kérnek az ÉKFI-től táblázást, csak órákra elfoglalnak fél vagy egész utcákat.
  • Mire hozzánk eljut a hír, hogy valami nem stimmel, már le is fedték a vízelvezető árkokat, vagy betemették a szikkasztókat.
  • Építési szabályokat, hulladékkezelési szabályokat nem is ismernek.
  • Zöldterület arány, parkolók szám? Megoldják okosban.

Már az első pillanattól kezdve arra vannak berendezkedve, hogy ők dolgoznak és minden más másodlagos, más problémája.

Erre rásegít az építésügy jelenlegi helyzete, amikor a város hivatalosan nem is tud egy építkezésről, mert ez már a kormányhivatalok hatásköre. Bejelenteni, kihirdetni nem kell, gyakorlatilag a tulajdonoson kívül mindenki (a szomszédok, a hivatal, a város) akkor szerez tudomást róla, amikor megjelennek az első gépek.

Nagyon megértő vagyok, ha meg lehet oldani beszélgetéssel, egymás meggyőzésével, akkor megpróbálom, de ez már túlmegy minden belátáson. Megértő vagyok mindenkivel szemben, aki a munkáját végzi. Még akkor is, ha valaki rosszul végzi a munkáját, mert a körülmények miatt máshogy nem tudja. De ha ilyen „teszek rá” mentalitással áll neki a munkára, akkor azt nem nézem el.

Nem mondom, hogy 24/7-ben üljön ott valaki és büntesse őket mindenért, amiért lehet, de ennek a nagy barátságnak véget kell vetni, ha ez csak az egyik fél felől jelent kompromisszumokat. Az első pár büntetés után reméljük rájönnek, hogy nem csak az övék a tér és talán másokhoz is eljut a hír, hogy ésszel kell nekiállni a dolgoknak.

Az ilyen dolgokat már menet közben is nagyon nehéz kezelni, ha meg eljutunk a végkifejletig, akkor egy ilyen „fejlesztés” évtizedekre kisiklathat mindenféle stratégiát vagy közös gondolkodást, ami a területre vonatkozhatna.

Megkérem a város területén dolgozó kivitelezőket, hogy tartsák be a szabályokat és rendeleteket és figyeljenek a városra és lakóira, ez mindenki érdeke!