Civil kurázsi

csapat
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 4 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Beindult a járvány, beindult az összefogás. Ilyenkor látszik meg az emberek és az alulról jövő kezdeményezések ereje.

Gondolom a 10 millió fa kezdeményezésről és annak érdi ágáról már mindenki hallott. Azóta indult egy csere-bere oldaluk is, mindenféle csemetével, fával, növénnyel. Hasonlót hoz az Érdi házi termés adok-veszek csoport is.

Az érdi hála-taps csoport is nagyon gyorsan megalakult és aktív. A mi környékünkön nem hallok sok tapsot, de ezt tudjátok be annak, hogy a hallásom nem az igazi.

A Csodacsoport – Civil jótékonysági licit nem érdi csoport, de nagyon sok érdi tagja is van. Bár ha már licit, akkor létrejött a Civil licit az Érd és Térsége Mentőalapítvány javára csoport, aminek már hatalmas eredményei vannak. Többféle eszközt tudtak már venni az érdi mentőállomás számára, most éppen garázskapura gyűjtenek nekik.

Aztán van nem is egy csoport, ami nem most alakult, de simán beletartohat ebbe a körbe: Érd ingyen elvihető és Érd ingyen elvihető és csere-bere oldal. Ez csak kettő, aminek tagja vagyok, de tudok róla, hogy van még jó pár ilyen, kisebb-nagyobb sikerekkel.

Aztán természetesen vannak olyanok, akik kifejezetten a járványhelyzetre való tekintettel valamit bedobnak a közösbe. Önzetlenül segítenek, pénz és munkát nem kímélve. Hirtelen nem is tudnám elmondani, hány adomány érkezett különféle helyekről a városnak, az egészségügyi dolgozóinak és a lakosainak. Volt itt burgonya, maszkok, több helyről is, gyümölcs, permetezőgép, tartós élelmiszer, egészségügyi eszközök… egyszerűen összeszedni is nagy munka lenne mindent.

Beszálltak a polgárőrök, a sportegyesületek, a Szociális Gondozó Központ, cégek, politikai szervezetek, az ifjúsági önkormányzat, alapítványok, a polgármesteri hivatal, a képviselők, és sok-sok egyénileg meg nem nevezett magánszemély.

Párat azért megnevezek. Nagy Marianna és Nagy Tünde maszkokat varrnak, amiket aztán ingyen adnak azoknak, akik náluk jelentkeznek. Cserébe csak anyagot kérnek, amiből további maszkokat tudnak készíteni.

A 3d nyomtatás a koronavírus ellen csoport is adományokat vár. Ettől függetlenül Érden is elindult az arcpajzsok készítése magánemberek összefogásának hála: Darvas Emese, Erősné Bíró Imola, Hargas Ildikó, Klaj Erzsébet, Varga Andrea, Csengeri Attila, Laczkó Gábor és Tisza Miklós. Van aki alapanyagot ad, mások nyomtatnak, mások összeállítják és a hivatal ki tudja osztani az orvosok és asszisztenseik között.

Sok bolt és kereskedés pedig előtérbe helyezi a házhozszállítást, amit az érdi koronavírussal foglalkozó segítő weboldal összegyűjtött.

A fent felsoroltakból nagyon sok teljesen „alulról” indult: valaki találta, hogy ez jó lenne és megvalósította. Ne múljon el ez a kezdeményezőkészség és a hozzáállás a járvány elmúltával sem!

(Szándékosan a pozitív dolgokat írtam le, nem érdekel a ki-mikor-mit-csinál vagy csinált vagy ki-mikor-kire-mit-mondott játék. Túl rövid az élet, hogy ilyenekkel komolyan foglalkozzak.)