Notebookot iskolakezdésre?

laptop
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 12 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Ez a cikk címe az Index.hu-n, ahol az iskolakezdésre laptopokat is ajánlanak, és megemlítenek két érdi üzletet is.

Sajnos a cikk csak nagy általánosságban beszél a termékekről, viszont megemlít pár olyan kulcsszót, mint pl. szövegszerkesztés, filmlejátszás, játék.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon gondoljuk meg mit veszünk, főleg, ha nem is értünk hozzá.

Először azt gondoljuk át, hogy tényleg szükség van-e egy laptopra. A laptop fő haszna a kompaktság és a hordozhatóság. Ha nem akarjuk hurcolni jobbra-balra, akkor máris félig értelmetlen laptoppal felszerelkezni. Ha meg elférünk a lakásban, akkor egy normálisabb laptop áráért simán kapunk egy gépet monitorral, billentyűzettel, egérrel. Amit aztán akár évente, részenként is frissíthetünk, ha éppen arra van szükségünk, ellentétben egy laptoppal.

Másodszor azt gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni. Irodai programok futtatására, internetezésre, filmnézésre, játékra, esetleg egyéb munkákra? Egy laptop nem képes ezeket mind kiszolgálni, vagy ha igen, akkor baromi nehéz és drága. Azt is vegyük figyelembe, hogy a laptopban a kijelző, a tapipad, és a billentyűzet más lehet, mint egy asztali konfigurációban.

Harmadszor ne ragadtassuk el magunkat az ilyen szupermarketes ajánlatoktól, mert általában ezek nem az igaziak. Persze, ki lehet fogni, és én is vennék, ha megfelelőt látnék, de én értek hozzá, és tudok mérlegelni, hogy mi mennyit ér. Ha nem értünk hozzá, vagy nem vagyunk benne biztosak, akkor kérdezzünk meg valakit, aki ért hozzá (de könyörgöm, ne a szomszéd Pistikét, akinek az a fontos, hogy egyik videókártya a másikhoz képest 3 FPS-sel többet tud). Nyugodtan keressünk fel egy szaküzletet, ők segíteni fognak, és szinte biztos, hogy ha ott is vásárolunk, akkor ők figyelembe veszik az igényeinket, és meg fogják kérdezni a fentieket is.

A cikkben megemlítik még a netbookokat, amiket én nem ajánlanék senkinek, aki a netezésen kívül mást is szeretne csinálni a gépen. Lehet, hogy olcsók, de annyit is érnek. A kijelző nem olyan minőségű, a tapipad és billentyűzet még kisebb, nehezebb a kezelésük, és technikailag sem olyanok, mint azt mi elsőre gondolnánk.

Szó esik még a tabletekről, amikre aztán tényleg semmi szüksége senkinek. Ez tipikusan az a kategória, ami ha nem lenne, nem hiányozna. Vannak ismerőseim, akik el sem tudják képzelni nélküle az életüket, de számomra még mindig csak egy drága játéknak tűnik, Normális munkára (akár csak szövegszerkesztésre is) alkalmatlanok, és tisztán a szórakozást szolgálják.

A legvégén még szóba esik az ebook olvasó, amit viszont hasznosnak tartok. Itthon sajnos nincs olyan választék sem olvasókból, sem könyvekből, mint külföldön, de folyamatosan fejlődünk. Viszont az ára miatt ezt sem ajánlanám gyerekeknek. Ha egy átlagos olvasót veszünk, mondjuk 40e forintos áron (természetesen EInk és nem TFT), akkor a mostani árak alapján nagyjából 30-40 könyv körül térül meg az ára. Nekem ez már rég bejött, mert nagy könyvmoly vagyok, és külföldről is veszek, de ez nem feltétlenül igaz mindenkire.

Nem akarok nagy végkövetkeztetést levonni, csak annyit, hogy gondolkozzunk, mielőtt veszünk valamit, és ne féljünk kérdezni, ha nem tudunk hozzászólni.