A vízelvezető nem csatorna és fordítva

csatorna
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 14 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Ez egy érdekes probléma, mert sokan egyáltalán nem is tudják, hogyan működnek a dolgok, amiket használnak. Az utolsó nagy esőzéskor is gondot okozott ez, még az Érdi TV egyik hiradójában is említették.

Az utcákon levő új vízelvezetőbe már láttam pár mosogatólé-beöntést, és házaktól „kiszivárgó” folyadékokat. Nem árt tudni, hogy az esővíz-elvezetőnek nem viccből ez a neve. Esik az eső, ezek a csatornák összegyűjtik, és kezeletlenül (hiszen csak eső) a vizeinkbe öntik.

Ezért felelőtlenség oda bármit is beönteni, amiben vegyszer, vagy sima vizen kívül más is lehet.

A szennyvízcsatorna pedig a szennyvíz elvezetésére szolgál. Ezt a vizet begyűjtik, megtisztítják, és utána engedik útjára a természetes vizeinkbe.

Ezért a szennyvízcsatornába bevezetni az esővizet egyszerűen pazarlás, nem is beszélve arról, hogy ha a megemelkedett szennyvizet a csatornák nem tudják már kezelni (mint az utolsó nagy esőzéskor), akkor az persze kiömlik, és ez azon kívül, hogy büdös, fertőzésveszélyes is.

Kis felelősséget, és környezettudatosságot elvárnék az emberektől. Nem kell mindenkinek újrafeldolgozni, szelektíven gyűjteni, és az utolsó műanyagdarabig felhasználni mindent, de legalább a nyilvánvaló dolgokban kicsit használni kellene a józan paraszti észt.