Képviselői beszámoló – 2021

lista
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 2 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

A beszámoló rövidített változatát leadtam a hivatalnak, hamarosan megjelenik a szokásos helyeken. Pluszban ezt jól megszórtam linkekkel, hogy bővebben is rá tudjatok nézni egy-egy témára.

A közgyűléseken megjelentem, részt vettem a munkájában. Megpróbáltam mindig a témák és város felé terelni a szót, hogy ne a sárdobálásról és az értelmetlen politikai vádaskodásokról szóljanak.

Tagja vagyok a Fenntarthatósági Bizottságnak, a Szociális és Egészségügyi Bizottságnak és a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottságnak. Ezek munkájában, ülésein részt vettem, a témától függően néha passzívabbul, néha aktívabban. 

A Virágzó Érdi Porta pályázat elbírálási rendszerére kidolgoztam egy javaslatot, amit a bizottság elfogadott és ezentúl könnyebben és anonim módon tudunk majd szavazni a pályázatokról.

A Tehetséggondozó Ösztöndíj és az Esélyteremtő Ösztöndíj feltételeit és értékelését értelmezhetőbbé tettük és ez a jövő évi kiírásban már szerepelni fog. Ebben személyesen részt vettem, összeszedtem az ötleteket, egységes formába öntöttem, amit a bizottság elfogadott.

Részt vettem a legtöbb városi megemlékezésen, ünnepen, eseményen és összejövetelen. Október 23-án frakciótársaimmal rendbe hoztuk Firtelmeister Sándor és édesapja sírját. Felkérésre én lepleztem le a civil kezdeményezésre és kivitelezésben készült Csukás István emlékfalat.

Folyamatos kapcsolattartás és információszolgáltatás a lakóknak telefonon, Facebook üzenetekben, emailben. Nagyon változatos kérdésekkel kerestek meg, az illegálisan lerakott hulladéktól kezdve a kidőlt (vagy ledöntött?) közlekedési táblákon át a kátyúzásig sok mindennel.

Részt vettem a közvilágítás alkonykapcsolóra átállásának előkészítésében, ami idén közmegelégedéssel le is zárult. Képviselőtársaimmal összegyűjtöttem a lakosok által kért gyalogos-átkelőket, ezeket továbbítottam a városüzemeltetésnek. Ha a jelenleg folyamatban lévő pályázatok lezárulnak és megépülnek a zebrák (jelenleg a tervezési pályázatot elbíráló szakaszban tartunk), akkor a legközelebbi kiírásnál ezeket a helyszíneket veszik figyelembe.

A Petőfi Sándor – Vörösmarty Mihály kereszteződésben a csapadékvíz-elvezetést rendbe hozattam. Több helyen is folyamatban van a felmérés és az egyeztetés, hogy a csapadékvizet valami normális mederbe tereljük és ne hagyjuk az ingatlanokra befolyni.

A Velencei úton egy fa kikezdte a járdát, amin gyalogosan még csak-csak, de babakocsival vagy kerekesszékkel már lehetetlen volt átmenni, ezt helyrehozattam: a járda most teljesen járható, miközben a fa is megmaradt.

Jelzésemre a Bethlen Gábor – Vörösmarty Mihály – Koppány utca lekopott felezővonalát felújították és a Bethlen Gábor – Tompa Mihály kereszteződés tőloldalán a MÁV területen lévő veszélyesen behajló fákat is sikerült végül eltávolítani.

Elintéztem, hogy az Érdi Újságot folyamatosan kapják az Időseket Ellátó Központban.

Elindítottam egy felderítési folyamatot, aminek köszönhetően a hivatal kiderítette a Jegyző utcában szemetet lerakó kisteherautó rendszámát és megtették a feljelentést.

Különféle civil szervezetekkel tartom a kapcsolatot, segítem munkájukat, hol anyagiakkal, mint például amikor az Emberi Hang Alapítvány átmenetileg bajba került és minden összegnek örültek, hogy átvészeljék; hol eszközzel, mint amikor a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnek mikrofont adtam kölcsön; hol munkával, mint a Járókelő egyesületet, aminek évek óta önkéntese vagyok és az Érddel kapcsolatos eseteket kezelem, most már három társammal együtt.

Összeállítottam a szokásos évi listát az Érden tevékenykedő alapítványokról és egyéb szervezetekről, akiknek fel tudjuk ajánlani az SZJA-nk 1%-át.

Felszólaltam az építkezések általános rendetlensége ellen és megkértem polgármester urat, hogy fontolja meg az elharapódzó társasház építkezések ellen az ideiglenes változtatási tilalom bevezetését. Ezt ugyan nem vezettük be, de elindult az új HÉSZ kidolgozása, ami nem fog minden gondot megoldani, mivel az önkormányzat hatásköreit eléggé megnyirbálták ezen a téren. Az “építésügy” már nem önkormányzati, hanem kormányhivatali felelősség, és nincs olyan, hogy “miért adtunk építési engedélyt”, hiszen a 300 négyzetméter alatti lakóházakhoz nem kell és az ennél nagyobbaknál vagy a nem lakóházaknál sem az önkormányzat adja. Pedig az önkormányzat tudja, hogy milyen a környék, felborítja-e a közlekedést, ha odaköltözik 5-10-15 család, hogy a közművekkel hogyan áll a terület, és így tovább.

Elkészítettem, frissítem és karban tartom a város koronavírussal foglalkozó weblapját. Az erd.hu weblap végre kapott egy dedikált munkatársat, akinek segítségére vagyok, amikor csak kéri, segítek neki az elmúlt minimum egy évtized összevisszaságát felszámolni, értelmes formába önteni.

Részt vettem a Civitas Sapiens Okos Város konferencián, illetve online bekapcsolódtam több konferencia előadásaiba az önkormányzatiságról és az önkormányzatok leginkább informatikai lehetőségeiről. Megnéztük az Isuzu villamos buszát, amely később talán az új köznevelési centrumom is érintő új buszvonal indul.

Idén (illetve első körben, ami jövőre is átcsúszik) a Péter utca maradék részét fogják aszfaltozni. Ennek nem csak az ott élők fognak örülni, hanem azok a szülők is, akiknek gyermeke oda jár óvodába, mivel a hátul lévő játszótérre folyamatosan szállt a por.

Részt veszek az Ez a minimum! munkacsoport munkájában, ami az átláthatóbb és érthetőbb önkormányzatot próbálja tető alá hozni. (Az erd.hu átalakítása is az egyik lépés ezen az úton.)

Nem szeretnék senkit kiemelni, mert félek nem lenne teljes a lista, hiszen annyian álltak mellettem: köszönöm mindenkinek, aki segített szóval vagy tettel ebben az évben!