Végre vége a műanyagmentes hónapnak!

pet, palack, újrahasznosítás
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 5 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Azt mondom: hála istennek! Nem is tudom, hány ismerős kérdezte, hogy én miért nem csatlakozok, mert engem olyannak ismertek, aki az ilyenekben részt vesz.

Van egy rossz hírem: nem szoktam az ilyen fellángolásokban részt venni. Csak akkor, ha látom, hogy valóban változást hozhat, ha hosszú távú eredménye is van.

Az ilyen viszonylag rövid idős beszüntetések nem nagyon érik el a céljukat, hacsak nincsenek különleges körülmények. Ha mondjuk a november-decemberi SZJA előleget nem fizetnénk be, hanem megvárnánk a következő évi elszámolást és akkor utalnánk el, az valószínűleg sokaknak okozna fejfájást, esetleg még tényleg érhetne is valamit, mint fegyver a tömegek kezében.

De ugyanez műanyag-fronton? Egy hónapos bojkottól nem állnak le a gyárak. Ugyanúgy készül a sok műanyag, legfeljebb később fogják felhasználni. Kiteheted FB-re, hogy ez milyen menő, de ezzel nem oldottál meg semmit. Legfeljebb akkor, ha ezt folytatod is, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem sokan fogják folytatni ezt a kampányt, ha egyszer vége.

Figyelemfelhívásnak jó, de ezen már szerintem túl vagyunk, mindenki tudja, hogy lépni kellene. Ha kiállok egy táblával a 6-os mellé, hogy “itt a vég!”, akkor az is figyelemfelkeltés. Sokan fogják látni, engem őrültnek néznek (kellemetlen mellékhatás), de a hatása roppant csekély. Itt most kiálltatok a táblával a Facebookra, környezetvédőnek néznek titeket (kellemes mellékhatás), de hatása ugyanúgy roppant csekély.

Egyébként műanyag nélkül élni nehéz városi környezetben. Nagyon nehéz. Elég ha csak veszel egy tejfölt vagy egy joghurtot és máris oda. Egy mosópor, öblítő vagy mosogatószer és kész.

(Sokan mondták már nekem, hogy a szelektív gyűjtés is hülyeség, egybe öntik és kész. Én magam egyszer láttam csak, hogy a háztartási kocsiba került a műanyag. Viszont voltam a hulladékudvarban, láttam, hogyan válogatják még a kapott hulladékot is tovább, és hogy sokaknak a szelektív gyűjtő csak egy újabb kukát jelent, amibe pakolhatnak.)

Ahelyett, hogy egy hónapra leállnál nem tudnád például azt megtenni, hogy minden második alkalommal, amikor műanyag kerül a kezedbe, inkább nem kéred? Egy hónap az év 1/12-ed része, így meg 50%-kal csökkenne a műanyag felhasználásod, állandóan!

Ebben az évben 50%-kal (illetve mivel már túl vagyunk az év felén, olyan 20%-kal). jövőre ha ezt az 50%-ot csökkented még 50%-kal, akkor már csak 25%-át használod annak, amit két évvel ezelőtt, és így tovább.

Ez egy klasszikus 1/x függvény, sosem fogja elérni a nullát, de közelít hozzá. 7 éven belül 1% alatt leszel a mostanihoz képest. Ebbe még belefér a joghurt vagy egy mosószer, és mindenki a saját lehetőségeihez mérten csökkent.

Együtt verheti a mellét az, aki már eddig is keveset használt, és az is, aki ma még sokat használ. Kitehetitek Facebookra, vagy bármi is lesz addigra. Az élet szerves részévé kell tenni az ilyeneket, nem egy-egy fellángolásban elintézni, mert ez nem megoldás.

Ez csak egy ötlet. Nem mondom, hogy jó, legfeljebb az, hogy jobb, mint egy havi kampány.

Ezt az egy hónapot inkább azzal kellene tölteni, hogy megnézzük a városunk, az országunk stratégiáját a hulladékra, az erőforrásokra vonatkozóan. Hogy megnézzük, ebben nekünk hol a helyünk. Hogy hol tudnánk belépni akár mint résztvevő, szereplő, akár mint javasló, akár mint tüntető, akár mint valaki, aki nem csak a saját szemetében gondolkozik.

Én sem vagyok harcos környezetvédő, nem szedem szét a felvágott csomagolását papírját műanyag és papír részre. Amit lehet megteszek és ezt a mindennapi feladatomnak tekintem, nem verem nagydobra. Eljött a homo selecticus ideje és ha már mi itt tartunk, akkor a város, a kormány figyelmét is fel kell hívni rá, hogy lépjenek, mert ebben magasabb szinten kell először mindent helyre tenni és utána lesz a lakosságon a sor.

De szerencsére itt az autó-mentes augusztus! Most komolyan?

(Akkor se keseredj el, ha ebből esetleg azt olvastad volna ki, hogy nem tartalak semmire, mert beszálltál a kampányba. Tartalak! Örülök neki, hogy csatlakoztál! Láttad, milyen ez, kipróbáltad magadat. Esetleg hatottál valakire, aki ezek után kevesebb feldolgozhatatlan szemetet termel. Még büszke is vagyok rád! Csak kérlek ne állj itt meg, tervezd meg a következő lépést!)