Közlekedés Érdről Budapest felé

vasút
Ez a bejegyzés utolsó módosítása: 12 év! A benne lévő információk már nem biztos, hogy érvényesek, naprakészek!

Megkeresett egy emberke, hogy Érdre költöznének, és ő Budapesten dolgozik, milyenek a közlekedési lehetőségek befele. Kicsit hosszabb lélegzetvételű lett a levelem neki, és ki is teszem, hátha más is hasznát veszi.

A levelet kicsit átfogalmaztam, hogy blog bejegyzésként is megállja a helyét, de a lényegen nem változtattam. Aki esetleg szeretne, az hozzászólásban pontosíthat, vagy adhat további adatokat, azokat is beleszövöm.

Először azzal kell tisztában lenni, hogy Érd melyik részéről indulsz, és Budapest melyik részére szeretnél eljutni?

Azért ez fontos, mert azért Érd nem kicsi, a helyi járatok nem mindenhol elég sűrűek még csúcsidőkben sem, és az sem mellékes, hogy hova szeretnél eljutni.

Persze ha van kocsi, amivel el lehet jutni a buszig, vagy vonatig, akkor az indulás már nem kérdés.

Vonatállomás négy van: Érd, Érd alsó, Érd felső, és Érdliget.

Alsó és felső nagyjából 300 méterre van egymástól, ezért ha az egyiken éppen nem jön semmi, érdemes átmenni a másikra, hátha ott éppen indul valami. Egyébként ki van téve mindenhol a menetrend, ahol a többi állomás forgalma is rajta van.

A reggeli és délutáni csúcsban nagyjából félóránként lehet találkozni. Egyéb időszakokban is minimum óránként.

Nagyjából 30-40 perc alatt be lehet jutni vele a Délibe, 25-30 perc alatt Kelenföldre.

Persze a vonatok késnek minden miatt (ha jó idő van, púposodik a sín; ha hideg van, befagynak a váltók; ha tavasz vagy ősz van, akkor ráfújja a vízes leveleket a sínre, és csak lassan lehet menni), de azért megbízható a dolog. Több, mint 10 éve lakunk Érden, és eddig csak párszor volt, hogy a vonattal nem tudtam volna eljutni a célig, vagy órás késés lett volna.

Busszal már régen jártam, de ott is több lehetőségetek van.

Megy busz az M7-Egér út felé ami a Kelenföldi pályaudvarra megy.

Ezek 15-20 percenként járnak, és elvileg 30-50 perc alatt ezek is bent vannak. Persze ez erősen forgalomfüggő, de sokan járnak ezekkel a buszokkal, úgyhogy gondolom annyira nem lehet szörnyű késésekre számítani.

Természetesen megy a 6-os főúton is busz, de azt nem tudom pontosan merre, és hogyan, de az biztos, hogy a csepeli HÉV állomásnál van végállomása. 

Népligetre is indul busz, de az csak pár járat egész nap, szóval nem mérvadó.

Megy busz csak a Camponáig és vissza, amit csak azért érdemes tudni, hogy ha a vonat leáll (volt már rá példa), akkor általában ha kimegy az ember a főbb utakra, akkor előbb-utóbb elhúz ott egy Érd fele menő busz, csak a megállóját kell megtalálni. 🙂 

Bérletet érdemes Budapest Bérlet mellé váltani, nekem most a vonatbérlet (teljes árú, havi) a Budapest Bérlet mellett 5900 forintba kerül.

Helyi közlekedésről nem tudok bővebbet mondani, mert ritkán használom, kocsival megyek a vonatig.

Körül lehet nézni a Menetrendek.hu MÁV-os és VOLÁN-os linkjén, ami a konkrét vonat és busz menetrendekhez visz titeket.

Autóval nem mindig egyszerű a dolog, de sok múlik attól, hogy mikor jössz-mész. Mondjuk most ha a 6-ost választod, akkor az M0-ás felüljáró építkezés miatt főleg gáz. Budapest felé a két sávos útból egy sáv használható, miközben az M0 mindkét irányból lehajtó autói is azt használják. Reggel-este járhatatlan.

De ha ezt kerülöd Tétény felé, és a Camponánál jössz le a 6-osra, akkor egész gyorsan megúszhatod.

Erről sajnos nem tudok többet mondani, mert ritkán járok arra reggel meg este a csúcsban, napközben meg elviselhető, laza 30-40 perces utat jelent.